İmam Ali Hamaney: “Amerika Hiç Bir Halt Edemez”

  • 06 Mayıs 2015
  • 1.282 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney: “Amerika Hiç Bir Halt Edemez”

Ayetullah Seyyid  İmam Ali Hamanei bugün sabah (Çarşamba) eğitim ve öğretim bakanı, bakanlık yetkilileri ve ülke genelinden çok sayıda öğretmeni kabul ederek, eğitim ve öğretimin eşsiz konumunu belirleyerek, ayrıca imanlı, bilge, aydın, özgüveni olan, dinamik ve umutlu bir neslin eğitiminde öğretmenin önemli ve etkili rolünü hatırlatarak, böyle üstün ve yüce bir hedefin tahakkukunun, “” senedinin eksiksiz ve kararlı bir şekilde hayata geçirilmesiyle mümkün olacağını bildirdi ve “Hükümet yetkilileri, özellikle de ekonomik yetkililer, eğitim ve öğretim meselesine, bilhassa öğretmenlerin geçim meselelerine, öteki kurumlardan daha üstün, özel ilgi göstermeli ve şunu bilmeliler ki bu topluluğa yönelik yapılacak her türlü harcama, geleceğe yönelik bir yatırım olup katma değer oluşturulması demektir” ifadesini kullandı.

Nükleer görüşmelerin yeniden başladığı bir ortamda Amerikalı resmi yetkililerin son tehditlerine değinen Ayetullah Seyyid Ali İmam Hamanei, “Ben, tehdit gölgesi altında görüşmelerden yana değilim, dış siyaset yetkilileri ve görüşmeciler İran’ın asıl ve kırmızı hatlarını dakik surette riayet etmeli ve görüşmelerin devam ettiği bir ortamda İran halkının azamet ve heybetini de savunarak hiçbir baskı, zorbalık, tahkir ve tehdit karşısında teslim olmamalılar” dedi.

Konuşmasının girişinde ilk olarak Şehid Ayetullah Murtaza Mutahhari’nin anısını saygıyla anan Ayetullah İmam  Hamanei, şehid Ayetullah Mutahhari’nin en önemli özelliğinin hulus içinde ve yorulmak bilmez bir gayretle öğretmen olması olduğunu hatırlatarak, ülkenin alt yapısının yapılmasında eğitim ve öğretimin eşsiz rolünü vurguladı ve eğitim ve öğretim sisteminde öğretmenin öğrencilerin ve gelecek neslin fikri ve ruh kişiliklerinin oluşmasında en temel ve etkili rolü ifa ettiğini söyledi.

Ülkenin geleceğinde eğitim ve öğretim ve öğretmenlerin rolü dikkate alınarak bu alanda her türlü harcamanın aslında geleceğe yönelik bir yatırım olduğunu belirten  Ayetullah İmam Ali Hamanei, böyle bir bakış açısından hareket edilerek, eğitim ve öğretiminin ekonomisi için gerekli planlamanın yapılması gerektiğini, öğretmenin, imanlı bilge, kendine özgüveni olan, geleceğe umutlu, coşkulu, aydın, iradeli ve vücut ve ruh sağlığı yerinde olan bir neslin eğitiminde temel rolü oynadığını bildirdi.

“Öğretmenin görevi aslında üstün ve seçkin bir insani topluluk oluşturmaktır ve bu ise Talim ve nefsin tezkiyesi olan peygamberlerin vazife ve risaletinin devamındadır” diyen Ayetullah İmam Ali Hamanei, öğretmenlerin görevinin asıl amacının tahakkuk bulmasının ise bir takım gerekleri olduğunu, bu gereklerden birinin öğretmenlerin geçim meselesine g erekli ilginin gösterilmesi olduğunu, hükümet yetkililerinin özellikle de ekonomik sorumluların, tüm kısıtlamalara rağmen eğitim ve öğretime ve öğretmenlere özel ilgi göstermeleri gerektiğini ve buna kendi programlarında öncelik tanımalarını istedi.

Öğretmenlerin geçim meselesine gereken ilginin gösterilmemesi ve gaflet olunması durumunda düşman’ın bundan suiistifade edeceğini belirten Ayetullah İmam Ali Hamanei, “Elbette öğretmenler, mümin, necip ve akıllı insanlardır ve düşmanların, İslam inkılâbına karşı kindar insanların komplolarının, ülke genelinde fitneci sloganlarla öğretmenlerin geçim meselesini kendi amaçları doğrultusunda kullanmak istediklerinin farkındadırlar” ifadesini kullandı.

İslam İnkılâbı Rehberi konuşmasının devamında, “Eğitim ve Öğretim’de Temel Değişim Belgesi”ne ve bu belgenin en seçkin güzide uzmanlarca da doğrulanmasına temasla, bu belgenin etkili olması için, onun tüm maddelerinin tam ve bir bütün olarak hayata geçirilmesi gerektiğini, aksi takdirde bu belgenin bir bölümünün hayata geçirilip başka bir bölümünden gaflet olunmasının bu belgenin etkili olmayacağını ve bir değişime yol açmayacağını söyledi.

Eğitim ve Öğretim Kurumu ve öğretmenlerin bu belgenin talepleriyle tanıştırılmasının gerekli olduğunu hatırlatan İslam İnkılâbı Rehberi, bu hususta başta Radyo Televizyon kurumu olmak üzere muhtelif tebliğ organlarının da eğitim ve öğretim kurumunun yardımına koşmaları gerektiğini bildirdi.

Ayetullah İmam Hamanei, ülkenin genel siyasetleri uyarınca yakında hazırlanacak olan 6. programın kapasitesinden yararlanmanın zaruri olduğunu belirterek, eğitim ve öğretim yetkililerine hitaben, seviyesiz ve güncel programların eğitim ve öğretimde temel değişimin yerini almamasına özen göstermelerini istedi.

Ülkenin şartlarının eğitim ve öğretimde temel değişime elverişli niteleyen İslam İnkılâbı Rehberi, bugün ülkenin istikrar ve güvenlik içinde olduğunu ve hükümet yetkililerinin tam sevdayla çalışmak istediklerini ve böyle bir şartta ülkenin eğitim ve öğretiminin kalitesinin artırılması ve yüksek bir seviyeye ulaştırılmasının mümkün olduğunu bildirdi.

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid İmam Ali Hamanei konuşmasının ikinci bölümünde ise, Amerikan resmi makamlarının, nükleer görüşmelerin yeni döneminin başlamasıyla birlikte İran halkına karşı son tavrına temasla önemli hususları dile getirdiler.

İlk olarak inkâr edilemez bir gerçeği hatırlatan Ayetullah İmam Ali Hamanei, son 35 yıl içinde İslam nizamı düşmanlarının sayısız tehditkâr açıklamalarına her zaman İran halkı ve İslam cumhuriyeti nizamının azamet ve kudretinin farkında olduklarını, bu heybet ve azametin ise bir hayal ürünü olmadığını, gerçek olduğunu, zira büyük İran devletinin 70 milyonu aşkın nüfusuyla, derin ve soylu bir kültür ve tarihi geçmişe, örnek gösterilecek bir yiğitlik ve iradeye sahip olduğunu söyledi.

Bu halkın her zaman kendi kimlik ve şahsiyetini müdafaa ettiğini hatırlatan İslam inkılâbı Rehberi, sekiz yıllık mukaddes müdafaa savaşı döneminde dünyanın tüm güçlerinin bu halkı dize getirmeye çalıştıklarını ama başaramadıklarını, bunun için bu azamet ve kudretin korunması gerektiğini söyledi.

Ayetullah İmam Ali Hamanei konuşmasının devamında şöyle dediler:

Muhtelif ülkelerin siyasi sorumlularının gizli ve aleni itirafları uyarınca eğer İran halkı aleyhindeki mevcut baskı ve yaptırımlar başka her hangi bir ülkeye karşı yapılacak olsaydı o ülke yok olurdu. Fakat İran İslam Cumhuriyeti direnmekte ve dimdik ayaktadır. Bu meseleler aslında ufak meseleler değil. Fakat dünya genelinde sürdürülen propaganda sürekli olarak muhtelif ülkelerin halklarını İran gerçeklerinden habersiz bırakmaya çalışmıştır. Ama bununla birlikte birçok ülkenin halkı artık bu gerçeğin farkına varmış ve dünyanın siyasi yetkilileri de bu gerçeği artık çok iyi bilmekteler. Dile getirmeseler bile farklı bir şekilde konuşmaktalar.

Ayetullah İmam Ali Hamanei konuşmasının bu bölümünde ülke sorumlularına özellikle de dış siyaset yetkilileri ve toplumun elit kesimine hitaben, “Şunu biliniz ki eğer bir halkı kendi azamet ve kimliğini yabancılar karşısında koruyamayacak olursa kesin darbe alacaktır. Bunun için halkın kimlik ve şahsiyetinin kadrini bilmek gerekir” dedi.

Son günlerde yeni dönem nükleer görüşmelerin başlamasıyla birlikte Amerikalı iki yetkilinin askeri tehditlerine değinen Ayetullah İmam Ali Hamanei, tehdit’e benzer bir ortamda müzakerenin bir anlamının olmadığını ve İran halkının tehdit gölgesinde sürdürülmek istenen görüşmelere tahammül edemeyeceğini belirtti.

İslam İnkılâbı rehberi, Amerika’nın resmi makamlarının son günlerde “şöyle bir şartın oluşması durumunda askeri saldırıda bulunuruz” gibisinden yaptıkları açıklamayı hatırlatarak, Amerikalı yetkililere hitaben, “ilk olarak halt ediyorsunuz, ikincisi Amerikanın önceki başkanı döneminde de söylediğim gibi artık “vur kaç” dönemi son bulmuştur ve İran halkı kendine karşı bir saldırıda bulunacak olanın peşini bırakmayacak” ifadesini kullandı.

Yetkililerin özellikle de müzakere heyeti üyelerinin bu konuyu dikkatte bulundurmaları gerektiğini belirten İslam İnkılâbı Rehberi, müzakere heyeti üyelerinin her zaman bu kırmızı temel çizgiyi dikkatte bulundurmaları gerektiğini ve inşallah bu hatları aşmayacaklarını, görüşmelerin yapıldığı bir ortamda karşı tarafın sürekli olarak tehditte bulunmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

“Amerikalıların müzakerelere ihtiyaçları bizden fazla olmasa bile az da değil. Biz görüşmelerin sonuçlanmasını ve yaptırımların kaldırılmasını istiyoruz ama bu, yaptırımların kaldırılmaması durumunda bizim ülkeyi idare edemeyeceğimiz anlamına da gelmemelidir” diyen Ayetullah İmam Ali Hamanei konuşmasının devamında, “Artık ülke içinde her kes için şu isbat olunmuştur ki ülkenin ekonomik sorunlarının çözümü yaptırımlara bağlı bir mesele değildir, bilakis ekonomik sorunlar yaptırımların olması veya olmaması durumunda bizzat kendi tedbirlerimiz, irademiz ve yeteneklerimizle halledilmeli” dedi.

“Elbette eğer yaptırımlar olmazsa ekonomik sorunlar çok daha kolay çözümlenebilir, ama yaptırımların devam etmesi durumunda da sorunların giderilmesi mümkündür” diyen İslam İnkılâbı Rehberi, İran İslam Cumhuriyetinin görüşmelerle ilgili tutumunun böyle bir tutum olduğunu hatırlatarak, Amerikalı yetkililerinin son davranışlarının nedeninin ise Amerikalıların görüşmelerde İran’ı görüşme masasına çekmeye mecbur ettik ve bazı konuları zorla kabullendirdik” gibi ifadelere fazlasıyla muhtaç olduklarını söyledi.

“Tehdit kuşkusu altında bulunan görüşmeleri onaylamıyoruz” ifadesine yer veren İslam inkılâbı rehberi müzakere heyeti üyelerine hitaben de, “temel hatlara riayet ederek görüşmeleri sürdürün ve eğer bu çerçevede anlaşmaya da varacak olursanız sakıncası yoktur ama kesinlikle zorla kabullendirme, zorbalık, tahkir ve tehdit karşısında teslim olmayınız” dedi.

Ayetullah İmam Ali Hamanei, Amerikan yönetiminin bugün dünyanın en rezil yönetimi olduğunu ve ABD yönetiminin Suudi Hanedanının Yemen halkı aleyhindeki cinayetlerine destek vermesinin bunun açık bir örneği olduğunu belirterek, “Suudi hanedanı yönetimi en ufak bir gerekçe olmaksızın ve sadece Yemen halkı niçin filanca şahsı kendi cumhurbaşkanı olarak kabul etmiyor bahanesiyle yemende suçsuz insanları, kadın ve çocukları katliam etmekle meşguldür. Amerikalılar da bu büyük cinayeti himaye etmektedir” dedi.

Amerikanın bölge halkları içerisinde kesinlikle haysiyeti olmadığını, Amerikalıların utanmaksızın Yemen halkının katliam edilmesine destek verdiklerini, ama buna karşılık Yemen halkına ilaç ve gıda yardımlarını ulaştırmak isteyen İran’ı Yemen’e müdahalede bulunmak ve silah göndermekle suçladıklarını belirten İslam İnkılâbı Rehberi konuşmasının devamında şöyle dedi: Mücadeleci ve İnkılâpçı Yemen halkı silaha ihtiyacı yoktur, zira ülkenin tüm askeri garnizonları ve merkezlerinin kontrolünü ellerinde bulunduruyorlar. Onlar sizlerin ablukanız sonucu ilaç, gıda ve yakıt maddeleri gibi insani yardımlara muhtaçtırlar ama sizler hatta kızıl ay sorumlularının bile bu ülkeye girişine izin vermiyorsunuz.

Ayetullah İmam Ali Hamanei konuşmasının bir başka bölümünde de İran halkının seçmiş olduğu yolun, metin, sağlam ve iyi akıbeti olan bir yol olduğunu hatırlatarak, Allah’ın lütfu ve düşmanların gözünün kör olması sayesinde bu yolun kesin sonuca varacağını ve her kes düşmanların İran halkıyla ilgili kendi iğrenç amaçlarına ulaşamayacaklarını göreceğini söyledi.

İslam inkılâbı rehberinin konuşmasından önce eğitim ve Öğretim bakanı Fani, yaptığı kısa konuşmasında Şehitler Recai, Bahüner ve Mutahhari’nin anısını ve öğretmen haftasını saygıyla anarak, yürütme merkezinin oluşturulması, eğitim ve öğretimde temel değişiklik belgesi yol haritasının hazırlanması, Nur kervanı öğrenci kamplarının artırılması, okullarda Kur’anı Kerim ezberlenmesi çalışmalarına hız verilmesi, İrani-İslami yaşam modelinin öğretilmesi amacıyla eğitim kamplarının artırılması, okullar içi spor olimpiyatlarının düzenlenmesi, direniş ekonomisi ve nüfus planlama siyasetlerine dayalı müfredatın gözden geçirilmesi, okul yapan hayırseverlerin katılımının artmasını sağlamak ve öğretmenlerin yeteneğinin en üst seviyeye çıkmasını sağlamanın yeni dönemde eğitim ve öğretim bakanlığının temel girişim ve siyasetlerinden olduğunu belirtti.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.