Dünya Mustazaflarının Rehberi İmam Ali Hamaney: General Hemedani gibi şehitlere şükran borçluyuz

  • 15 Ekim 2015
  • 871 kez görüntülendi.
Dünya Mustazaflarının Rehberi İmam Ali Hamaney: General Hemedani gibi şehitlere şükran borçluyuz

İran İslam Cumhuriyeti’nin üstün bilimsel yetenekleri ve öğrencilerinden bir grubu kabul eden Mustazafların Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei ulusal ve stratejik bir kurum olarak elitler kurumunun ciddiye alınması, ayrıca toplum içinde genç yeteneklerin bilimsel rol ifa etmeleri için gerekli ortamın hazırlanması konusunda kök bilimsel şirketlerin, direniş ekonomisinin en önemli ayaklarından biri olduğunu belirterek, ülkenin geleceğinin, toplumun inkılâpçı hareketi, sloganları ve hedefleri sayesinde ayrıca genç elitlerin yoğun varlığıyla ve toplumda başlatılan hızlı bilimsel ve teknolojik hareket ve atılım sayesinde ülkenin geleceğinin bölge ve dünyada kalkınma, kudret ve manevi etkinlikle birlikte aydın olacağını ve böyle bir ortamda genç nesli şimdiki zaman ve geleceğe karşı umutsuz kılmak isteyenlerin ülkeye ve milli namusa hıyanet etmiş olacaklarını söyledi.

Konuşmasının ilk bölümünde genç elit, kararlı ve coşkulu İranlı gençlerle görüşmesinin umut bahşedici olduğun belirterek, İranlı gençlerin zekâ oranının dünya gençleri ortalamasına göre yüksek oluşuna temasla, “İran İslam cumhuriyeti kendi kudretini içe dönük, iç kaynaklı bildiği için zeki, mesuliyetini müdrik ve yetenekli gençler bu ülkenin en büyük fırsat ve serveti olarak kabul edilmektedir” dedi.

Mustazafların Rehberi İmam Ali Hamanei bu girişten sonra elit gençlere bir tak babacan öğütte bulunmak istediğini belirterek, elitliğin ilahi bir nimet olarak kabul edilmesi ve bu nimetin şükrünün Allah katına yapılmasının ilk tavsiyesi olduğunu belirterek, “bu elitliği ve üstün zekâyı aynı zamanda İslam İnkılâbının bereketleri olarak da kabul etmelisiniz. Çünkü İnkılâp, kendi içlerindeki üstün yetenek ve güçlerini açığa çıkarmaları için İranlı gençlere şahsiyet, kimlik ve cesaret kazandırmıştır” dedi.

Dünyanın 200 ülkesi içerisinde üstün bilimsel makam elde etmenin İslam inkılâbının meyvelerinden biri olduğunu belirten Mustazafların Rehberi, İran’ın özellikle son 30 yıl içinde sürekli olarak istenmeye bir savaşa sürüklendiği, siyasi baskılara tabi tutulduğu ve ekonomik yaptırımlarla karşılaştığı bir ortamda böyle üstün bilimsel bir makam elde ettiğini belirtti.

Elit gençlere hitap edenMustazafların Rehberi İmam Ali Hamanei, ” bilimde elde ettiğiniz bu başarı, İran’ın güvenliği sayesindedir, bu yüzden, General Hüseyin Hemedani gibi şehitler başta olmak üzere güvenliği sağlayanlara şükran borçlusunuz” beyanatında bulundu.

İslam İnkılâbı Rehberi, özellikle Hemedan kentinde Şehit Hemedani’nin görkemli cenaze törenine işaretle, bunun İran halkının güvenliğini sağlayanlara teşekkür etmesi olduğunu belirtti ve “Eğer güvenlik olmazsa, bilimde ilerleme, araştırma ve üniversite diye bir şey de olmayacak” ifadesini kullandı.

Kendini her ketsen üstün görme yerine kendinde cihad ruhunun güçlendirilmesinin İmam Hamanei’nin elit gençlere ikinci öğüdüydü.

Toplumda imtiyaz sahibi kişilerin kendilerini özel dokunmuş kumaş ve üstün görmelerinin afetlerden biri olduğunu belirten İmam Hamanei, “Bu kendinizde gelişmesine izin vermemeniz gereken bir nevi kişilik hastalığıdır ve ona karşı koymanın tek yolu ise “cihad ruhu” insanın bir görev olarak tüm gücüyle Allah için çalışmasıdır” dedi.

İslam İnkılâbı Rehberi sözlerinin devamında, cihat kamplarına katılmanın, “cihat maneviyatını” güçlendirme yollarından biri olduğunu belirterek, cihat kamplarına katılmanın halk ve toplumun sorun ve sıkıntılarıyla yakından tanışma fırsatını sağladığını sözlerine ekledi.

İslam İnkılâbı rehberi İslam İnkılâbından sonraki yıllarda kendinin geniş tecrübelerine temasla yetkililerden bazılarının özellikle uzak köy ve kasabalarda ve fakir ailelerin içerisinde toplumun sorun ve gerçeklerinden habersiz olduklarını hatırlatarak cihadi kampların bu gibi gerçeklerle tanış olmaları için gençlerin önünde en iyi fırsat olduğunu söyledi.

İmam Hamanei, gençlere üçüncü tavsiyesinde ise, elit gençlerin, bir takım refah zihniyetiyle yabancı ülkelere gitmek yerine, ülkelerinde kalmayı tercih etmeleri tavsiyesinde bulunarak: “Kendinizi yabancı toplumun acımasız ve doyum bilmez sindirim sistemine sokmak yerine, kendi toplumunuzun iskelet ve sinir sistemi ile beynini garantileyin ve ülkenin doğru sağlık geometrisini kurun” dedi.

İslam İnkılâbı rehberi ilerleme ve yetenekler karşısında ülkelerin sorun ve zaaflarına temasla, ülkede kalmanın, zaafların giderilmesi yönünde çaba harcamak ve halk için menfaat kaynağı olmanın iftihar ve kıvanç olunması gereken bir durum olduğunu söyledi.

İmam Hamanei, batı karşısında korkmamanın elit gençlere yaptığı dördüncü nasihatiydi.

İslam İnkılâbı Rehberi, batılıların bilim ve teknolojide büyük ilerlemelere imza atmış olmasına rağmen, bundan korkmamak gerektiğini, zira İranlı gençlerin potansiyel kabiliyetinin çok yüksek olduğunu ve mukayese edilmesi gerekirse şimdiki 30 yılın söz konusu ülkelerin bağımsızlıklarından sonraki 30 yıllık dönemleriyle mukayese edilmesi gerektiğini, mevcut genç kuşağın, kendileri adına büyük bilimsel başarılar ve ilerlemelere imza atabileceklerini ve İran’ın bilimde bağımsızlık temelini onurla sağlamlaştırabileceklerini kaydetti.

İslam İnkılâbı Rehberi, daha sonra yetkililere ve elit gençlere birkaç etkili tavsiyede bulunarak, elitler kurumunun ciddiye alınması zaruretini hatırlatarak, elitler vakfının, milli ve stratejik bir kurum olduğunu ve onun görevinin üniversitelere devredilmemesi gerektiğini söyledi.

Elit gençler için iş alanı ve yararlı olma duygusu ortamının oluşmasına çalışmak ve onların ülke kalmalarına teşvik etmek gerektiğini belirten İmam Hamanei, elitlerin tahsil süreçlerinin tamamlanmasında kolaylık sağlanması, kök bilim şirketlerinin kurulması sürecine hız kazandırılması, güzide, mesuliyetini müdrik ve inkılâpçı öğretim üyeleri ekseninde üniversitelerde bilimsel çekirdeklerin oluşmasının elitlerin bilimsel hareketinin devamı için yapılması gerekli girişimlerden olduğunu belirterek, “üniversitelerin bilimsel çekirdeklerinde hocaların rolü çok önemlidir. Bu hususta İran’ın geleceğine ve bayındır olmansa inanan, değerlere ve inkılâba bağlı olan hocalardan yararlanmak gerekir” dedi.

Konuşmasının devamında direniş ekonomisi meselesine değinen ve elitlerden çalışmaların sonuçlarını sürekli takip etmelerini isteyen İmam Hamanei, direniş ekonomisi siyasetlerinin tahakkuk bulması yollarından birinin, kök bilim şirketlerinin desteklenmesi ve bu hususta gerekli tasarımların yapılması olduğunu, şu anda ülkede direniş ekonomisi siyasetlerinin icrası durumundan ise pek memnun kalmadığını söyledi.

İslam İnkılâbı Rehberi konuşmasının devamında bir takım uyarılarda bulundular. Birinci uyarısı gazeteler, dergiler ve tribünlerden yararlanarak sürekli olarak halkı ve gençleri umutsuzluğa itmeye ve ülkenin büyük ilerleme ve bilimsel başarılarını inkâra çalışan kişiler ve unsurlarla ilgiliydi.

Yetkilileri özellikle bu konuda çok duyarlı olmaya davet eden İmam Hamanei, ülkenin nano teknoloji, kök hücreler ve nükleer enerji alanındaki üstün bilimsel ilerlemesinin bir vehim olmadığını, artık tüm dünyanın bundan haberdar olduğunu, bunun için de gençleri soğutmaya, umutsuzluğa kapılmaya çalışmak, bilim ve teknolojideki üstün ilerlemeyi inkâr etmenin ülkeye ve milli namusa hıyanet olduğunu bildirdi.

Ülkede belli bir akımın elit gençleri belirleyerek onları yurt dışına yönlendirdiğini hatırlatarak, yetkilileri bu mesele karşısında duyarlı ve uyanık olmaya davet eden İslam İnkılâbı Rehberi, bir diğer uyarısının da bir takım yetkili, müdür ve hocaların üniversitelerde mümin, inkılâpçı ve mesuliyetini müdrik unsurlara karşı tavır koymaları olduğunu ve özellikle bakanların bu konuda çok uyanık olmaları ve böyle bir işe izin vermemeleri gerektiğini söyledi.

İmam Hamanei konuşmasının son bölümünde ise kendi konuşmasının özetinin geleceğe karşı kanıtlı iyimserlik olduğunu belirtti.

İmam Hamanei, önemli bir bölümünü elitlerin oluşturduğu ülke gençlerinin taşıdığı sorumluluk duygusuna ve halen toplumda inkılâpçı hedefler, sloganlar ve hareketin devam ettiğine değinerek, düşmanların İran halkına karşı sinirlenmelerinin sebebinin bu mesele olduğunu ve bunun için de bu inkılâpçı sloganlar devam ettikçe İran’a karşı koymanın çok zor olduğunu belirttiklerini söyledi.

“Şu anda toplumda inkılâpçı hedef ve sloganlar öyle bir konumdadır ki buna inancı olmayan kişiler bile zahirde ona uyma mecburiyetinde kendilerini hissediyorlar. Ve İslam İnkılâbı kendi doğru yolunu kat etmekte. Bu ise dünyanın büyük devrimleri içerisinde bir istisnadır” diyen İslam İnkılâbı rehberi, İran’da inkılâpçı düşünce ve hareket olduğu müddetçe, İran etkinliği ve ilerlemesinin ve de bölgede ve dünyada manevi ve ruhsal gücünün artacağını belirtti.

İslam İnkılâbı rehberinin konuşmasından önce cumhurbaşkanı bilim ve teknoloji işlerden sorumlu yardımcısı ve ülke elitleri milli kurumu başkanı Dr. Sattari yaptığı konuşmada günümüzün önceliğinin bilim ve teknolojiye gerekli ilginin gösterilmesi olduğunu belirterek, ülkenin, özgüveni olan ve fazla gayretle nano ve bio alanlarında bilimsel başarılara imza atacak elitlere ihtiyacı olduğunu ve bunun öteki alanlarda da tekrarlanması gerektiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.