Erakçi: Müzakereler Nihai Anlaşmanın Yazılımı İçin

  • 06 Mayıs 2015
  • 1.045 kez görüntülendi.
Erakçi: Müzakereler Nihai Anlaşmanın Yazılımı İçin

İslami İran dışişleri bakanlığı uluslar arası ve hukuk işleri yardımcısı ve İran nükleer müzakere heyeti üst düzey üyesi Seyyid Abbas Erakçi, bir sonraki  müzakerelerin Viyana’da gelecek hafta yeniden başlayacağını söyledi.

Abbas Erakçi, New York’ta İran televizyonu Kanal 2’nin haber programı canlı yayını için  verdiği demeçte, henüz  nihai anlaşma metninin yazılımında çok fazla parantezin kaldığını  belirterek;  metnin son derece  karmaşık ve ayrıntılı olduğunu öyle ki,  müzakerelerin bütün boyutlarını kapsadığını söyledi.

Erakçi, müzakerelerin bir bölümünün nükleer faaliyetlerle ilgili olduğunu ve diğer bir bölümünün denetleme ve şeffaflık konularını içerdiğini belirterek; müzakerelerin bir diğer bölümünün de yaptırımların kaldırılması konusu olacağını söyledi.

İran nükleer heyeti üst düzey üyesi, İran aleyhindeki  mali ve iktisadi bütün yaptırımların, nihai anlaşmanın  yürürlüğe gireceği ilk günde  kaldırılması gerektiğini belirterek, yaptırımlarla  ilgili olarak  kanunların  belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Erakçi, Amerikan Kongresi’nin  yeni bir taslak çalışmasına ve de bu girişimin  nükleer anlaşmanın geciktirilmesi ihtimaline de temas ederek; nihai anlaşma metninde  yaptırımların kaldırılması zamanıyla ilgili olarak kesin ifadelerin  yer alacağını söyledi.

İran’ın NPT konvansiyonu üyesi bir ülke olarak ve aynı zamanda uluslararası atom enerjisi kurumuyla  nükleer tesislerle ilgili işbirliğini kabul eden bir ülke olduğunu söyleyen Erakçi, İran’ın ek protokolü kabul ettiğini ama onun yürürlüğe girmesinin İran İslami Şura Meclisi’nin kararına bağlı olduğunu söyledi.

Erakçi, ek protokolün hedefinin daha fazla güven vermek olduğunu belirterek; İran’ın hiçbir şekilde  ek protokolün   sınırlarının ötesinde bir denetlemeyi kabul etmeyeceğini ve yalnızca güven verici girişimde bulunacağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.