Esad: Suriye’de terörizmle mücadele Suriye yönetimi kanalıyla yapılmalıdır

  • 11 Şubat 2017
  • 1.207 kez görüntülendi.
Esad: Suriye’de terörizmle mücadele Suriye yönetimi kanalıyla yapılmalıdır

Suriye cumhurbaşkanı Beşar Esad, Amerika’nın terörizmle mücadeledeki samimiyetinin Şam yönetimiyle yapacağı işbirliğine bağlı olduğunu söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Yahoo News web haber sitesi ile röportajında; cumhurbaşkanı olarak sorumluluğunun herhangi bir devlet başkanından Suriyelilerin ülkesine girme ve mülteci olarak kabul etmesini talep etmek değil de, Suriye’de güvenlik ve istikrarı temin edip tüm Suriyelilerin vatanlarında güven içinde yaşamalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Sözlerine devam eden el Esad; Washington idaresine herhangi bir mesajının aleni olacağını belirtti. Suriye’de yaşananlar konusunda açık, net ve sabit bir tutum mevcut olduğuna dikkat çeken el Esad; bu tutumun da terörle mücadele olduğunu vurguladı. ABD idaresi ile beklediği işbirliğine ilişkin soruya cevabında el Esad; kuşkusuz terörle mücadelede işbirliğini kastettiğini ifade etti.

El Esad terörle mücadelede muhtelif devletler arasında işbirliğinin olması gerektiğini belirterek, Rusya, İran ve Suriye’nin bu yöndeki çabaları ile diğer devletlerin de işbirliği içinde olmaları önemini kaydetti.

Herhangi bir iki devlet arasında muhtelif alanlarda işbirliğinin olabileceğine işaret eden el Esad; fakat şu an önceliğin terörle mücadele olması gerektiğini vurguladı.

ABD’nin Afganistan’da kullandığı askeri güce rağmen terörü yok edemediğine dikkat çeken el Esad; ABD’nin gerçekten IŞİD’i yok etme ve terörle mücadele etmeyi istemesi halinde bunu Suriye hükümeti ile işbirliği ve koordinasyon içinde yapmasının mutlak bir gereklilik olduğunun altını çizdi.

Bunun haricinde her çabanın etkisiz kalacağını ifade eden el Esad; Suriye’nin, Suriyelilerin olduğunu, herhangi bir devlette terörü yok etmek için o devletin meşru hükümeti ile işbirliğinin kaçınılmaz olduğunun idrak edilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump’un Suriye’de ‘güvenli bölge’ kurma ve mültecilerin bir kısmının geri dönmesine izin verme konusundaki açıklamalarına ilişkin soruya cevabında el Esad; sözü edilen ‘güvenli bölgenin’, Suriyelilerin geri dönmelerine yardımcı olmayacağını belirtti.

Güvenli ve ekonomik açıdan uygun bir yaşam olduğu zaman tüm Suriyelilerin ülkelerine döneceğine dikkat çeken el Esad; bunun için de muhtelif devletlerin teröre desteklerini kesmeleri, terörün yok edilmesi ve ekonomik yaptırımların kaldırılması öneminin altını çizdi. Yurtdışına çıkan Suriyelilerin büyük çoğunluğunun terör saldırıları ve ekonomik koşullardan dolayı çıktıklarını belirten el Esad; onlara yardım etmek için çarpıtılmış bilgilerle değil gerçekçi yaklaşımda bulunmak gerektiğinin altını çizdi.

Suriye ve halkına dayatılan savaş öncesinde Suriyelilerin güvenlik ve istikrar içinde yaşadıklarına dikkat çeken el Esad; aralarında Obama idaresi dahil Batılı devletlerin yanı sıra bölgede Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi devletlerin planlayıp terörü araç olarak yürüttükleri savaşın bu insani facianın temel nedeni olduğunun bir kez daha altını çizdi.

ABD’nin Suriye’deki teröristlere destek verdiğini belirten el Esad, “Amerika eski Dışişleri Bakanı John Kerry’nin birkaç ay önce söylediklerine bakmak yeterli. Kerry, IŞİD’in büyüdüğünü biliyorduk ve izliyorduk. İŞİD’in güçlendiğini gördük ve Esad’ın ödün verebileceğini düşündük” demişti. Bunlar ne anlama geliyor. Obama ise, IŞİD’in Irak savaşı sonucu doğduğunu söylemişti. Bu durumda IŞİD’i kim destekledi?” diye konuştu.

Teröristleri ve efendilerini yenilgiye uğratacaklarına ve ülkeye istikrarı getireceklerine inandıklarını söyleyen el Esad, bu inancının Suriye halkının kararlığından kaynakladığını vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.