Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye: “Arap Birliği, Araplar arasında tefrika unsuru haline geldi.”

  • 15 Eylül 2020
  • 596 kez görüntülendi.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye: “Arap Birliği, Araplar arasında tefrika unsuru haline geldi.”

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a ırkçı İsrail’le normalleşmeyi kınamayı reddeden tavrı nedeniyle Arap Birliği ile ilişkileri gözden geçirme yönünde bir tavsiyede bulunma konusunu görüştüklerini belirtti.

Ramallah’taki haftalık kabine toplantısında konuşan Iştiyye, “Arap Birliği, Araplar arasında tefrika unsuru haline geldi.” dedi.

Filistin hükümetinin Mahmud Abbas’a Arap Birliği’yle ilişkileri gözden geçirme tavsiyesinde bulunma konusunu görüştüğünü aktaran Iştiyye, ABD’nin,  bugün İsrail rejimi ile Bahreyn arasındaki normalleşme anlaşmasının imza törenine ev sahipliği yapacak olmasını kınadı.

Dünkü açıklamasında “Yarın Arap Birliği ve Arap milletleri tarihinde kara bir güne şahitlik edeceğiz. Bu kara gün, Filistin’in acı dolu günlüğüne eklenecek.” diyen Iştiyye, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) normalleşme anlaşması imzalamasının, ABD’nin sözde Orta Doğu barış planını tanımak anlamına geldiğini kaydetti.

Filistin’in, Arap Birliği toplantısı öncesi ırkçı İsrail ile BAE arasındaki normalleşmeye karşı hazırladığı karar taslağı bazı Arap ülkelerince kabul görmediği için kınama kararı çıkmamıştı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, telekonferans yöntemiyle yapılan toplantıda, “Biz İsrail ile BAE arasındaki anlaşmayı reddediyoruz ve sizin de kabul etmemenizi istiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacıyla 1945’te kurulan Arap Birliği yıllar içinde yeterince etkin olmamakla eleştiriliyor. Gözlemciler, 22 ülkenin üye olduğu Birliğin çok sayıdaki kararının kağıt üstünde kaldığını belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 11 Eylül’de, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından  Bahreyn’in de ırkçı İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.Filistin Kurtuluş Örgütü, Bahreyn ile İsrail arasında varılan anlaşmayı “Filistin davasına indirilmiş bir başka hain bıçak darbesi” şeklinde nitelendirmişti./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.