Filistinliler, Balfour Deklarasyonu’nu yıldönümünde protesto ettiler

  • 03 Kasım 2020
  • 381 kez görüntülendi.
Filistinliler, Balfour Deklarasyonu’nu yıldönümünde protesto ettiler

Batı Şeria’da yaşayan Filistinliler, Balfour Deklarasyonu’nu yıldönümü dolaysıyla protesto ederek, bu bildiriyi kınadılar.

İşgal altındaki Batı Şeria’da, Filistinliler, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu’nu 103. yılında protesto etti.
Filistinli grupların büyük bölümünü bünyesinde barındıran Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi’nin çağrısıyla Ramallah’ta gerçekleştirilen gösteride Balfour Deklarasyonu’na tepki olarak dövizler ile Filistin bayrakları taşındı.
Göstericiler, İngiltere’nin, Filistin halkının hakları konusunda yaptığı tarihi hata nedeniyle özür dilemesi ve Filistin devletini tanımasını talep etti.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de dün yaptığı açıklamada, İngiltere’ye 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini tanıma çağrısı yaparken, bu adımın Balfour Deklarasyonu nedeniyle Filistin halkının ödediği bedellere bir tazminat olarak atılması gerektiğini dile getirmişti.
Filistin İslami Cihat ve Hamas hareketleri de bu bağlamda yaptıkları açıklamalarda, işgal rejimine karşı direnişin sürmesine vurgu yaparak, bir kez daha Balfour Deklarasyonu’nu kınamıştı.
ARrap Birliği de İngiltere’den bağımsız Filistin devletini tanımasını istedi.
Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından 2 Kasım 1917’de siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild’e yazılan mektup, Filistin topraklarında Yahudilere bir “vatan” kurulmasını vadediyordu.
Tarihe “Balfour Deklarasyonu” olarak geçen mektup, sahte işgal rejiminin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.