Fransa kiliselerinde yüzlerce çocuğa cinsel taciz olayları

  • 06 Ekim 2021
  • 1.741 kez görüntülendi.
Fransa kiliselerinde yüzlerce çocuğa cinsel taciz olayları

Son yıllarda, Avrupa ve Amerika’da Katolik rahiplerin cinsel skandalları Vatikan’a yönelik yoğun bir eleştiri dalgasına yol açtı. Bu bağlamda, Fransa kiliselerinde çocuklara yönelik yüzlerce cinsel taciz vakasının ortaya çıkması, bu ülkedeki sosyal ve ahlaki sorunlarda tehlike alarmı verdi.

Fransa’da yayınlanan ve son 500 yılın en büyük kilise skandalı olarak tanımlanan son araştırmaların yayınlanması, Fransa’da binlerce rahibin çocuklara tecavüz ettiğini gösteriyor.

Katolik Kilisesinde Çocukların Cinsel Suçlarını Soruşturma Bağımsız Komisyonu, ilk araştırmalarında, Fransa Kiliselerinde son 70 yılda çocuklara yönelik 2 bin 900 ila 3 bin 200 cinsel istismarı vakası yaşandığını bildirdi. Bu rapor genel olarak Fransa Piskopaslar Konferansı ve hazırlanmasını isteyen Kurum ve Dernek Bilginleri Konferansına sunulacak.
Batı toplumunda dini kurumlar tarafından çocuk istismarı konusu, son yıllarda tarihi belge ve araştırmacıların raporlarının açıklanmasıyla ciddi bir renk alırken son yıllarda ciddi bir krize dönüşmüştür. Katolik Kilisesi tarafından son aylarda çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismar olaylarının ortaya çıkması, Kanada kilisesi tarafından renkli derili çocukların istismar edilmesi ve onlara ait onlarca toplu mezarın bulunması, ve şimdi de Katolik Kilisesi’nde Çocukların Yönelik Cinsel Suçları Soruşturma Bağımsız Komisyonu’nun nihai raporunun yayınlanması, ciddi bir sorun ve büyük bir utanç haline geldi.
Fransız gazeteci Christopher Lamb ise “Cinsel taciz skandalının kiliseyi 500 yılın en büyük krizine sürüklediğini” yazıyor. Bu yılın başlarında, dünya Katoliklerin manevi lideri Papa Francis’in, cinsel tacizin açıkça suç sayılması için Katolik Kilisesi’nin kurallarını değiştirdiği bir dönemde söz konusu utanç verici olaylar yaşanıyor. Bu konu ise Vatikan’da ceza kanununun on yıllar boyunca en büyük gözden geçirilme çalışmasıydı.
her hal karda, kilisenin çocuklara yönelik cinsel istismarı konusu çok geniş boyutlara ulaştı, öyle ki aralarında Fransa hükümetinin de bulunduğu bir çok hükümet bu suçlardan kendilerini kurtarmaya ve yaşanan bu gibi cinayetlerin sorumluluğunu kilise yetkililerine yüklemeye çalışıyorlar. Fakat aslında devlet gözetimi ve güvenlik kurumlarının zayıflığı bu suçlar ve ihlallerin ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır.
Öte yandan, Batı toplumunda çocuk cinsel istismarı konusu sadece kilisede değil, Batı toplumunun diğer eğitim ve sosyal kurumlarında da yaygın bir şekilde yaşanıyor.
Bir süre önce Londra’nın Lembet mahallesi konseyi tarafından yayınlanan araştırma raporu, 5 bakım merkezinde bulunan yüzlerce çocuğun 20. Asrın 60’lı yıllarından itibaren yıllar boyunca cinsel istismar ve tacize uğradıklarını gösterdi. Tüm bunlar, çocuk istismarı konusunun Batı toplumlarında yaygın bir ahlaksızlık ve yolsuzluğun bir parçası olduğunu gösteriyor.
Böyle utanç verici bir olayın kilise yetkilileri tarafından yaşanması, göz ardı edilemeyen bir konu değildir, fakat siyasi akımların veya medyanın bu konuya olan ilgisinin bir kısmı Batı’daki din karşıtlığı bağlamında da analiz edilebilir. Son yıllarda, bu gruplar, kilisede yaşanan mali veya ahlaki yozlaşmayı ele alarak dinin temelini hedef almaya ve onun kutsallığını yok etmeye çalıştılar. Hal bu ki böyle ahlaksızlıkların failleri ile din konusu dışında ilgilenmek ve suçları soruşturarak cezalandırmak ayrıca kamu ve sosyal kurumlar tarafından güvenlik önlemleri ve denetimlerin artması ise benzer faciaların tekrarlanmasını engelleyebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.