Fransa’da Polisin Åžiddeti ve Irkçılığına Karşı GeniÅŸ Çaplı Gösteriler

  • 30 Kasım 2020
  • 5.582 kez görüntülendi.
Fransa’da Polisin Åžiddeti ve Irkçılığına Karşı GeniÅŸ Çaplı Gösteriler

Son aylarda Fransa’da sosyal ve siyasi krizlerin tırmanmasıyla birlikte ülkede polis ÅŸiddeti de artmış; polisin yoÄŸun ÅŸiddeti ise Fransızların protestolarına neden olmuÅŸtur.

Fransa İçiÅŸleri Bakanlığı’na göre, Cumartesi günü polis ÅŸiddetine ve ırkçılığına karşı itiraz amacı ile düzenlenen protesto yürüyüşüne 133 bin kiÅŸi katıldı. Tabii Fransa sendikalarına göre, Fransa’da en az 70 ÅŸehrinde 550 bin kiÅŸi polis ve emniyet teÅŸkilatının ÅŸiddet ve ırkçılığına karşı protestolara katıldı.
Bu alanda rakamlar farklı olsa da sayının 100 binleri aşması ve yarım milyonları bulması geniş çaplı itirazların düzenlendiğini ve büyük bir gerçeğin söz konusu olduğunu gösteriyor.
Özellikle son aylarda Fransa’da siyasi ve sosyal gerilimler arttığı gözleniyor.  Mülteci krizi ve Fransız polisinin acımasız ve ÅŸiddet içeren davranışları ve giriÅŸimleri  son yıllarda manÅŸetlere taşınsa da, son aylarda ülkedeki sosyal gerginliklerin artmasıyla ÅŸiddet daha da belirgin hale gelerek körüklenmiÅŸtir.
Fransa son aylarda ırkçılığa, kapitalizme ve İslam düşmanlığına karşı protestolarla yüz yüze kalmış  ve tüm bu krizlerde Fransız polisi protestoculara şiddet uygulamaktan çekinmemiş ve sert yüzünü açıkça gözler önüne sermiştir.  Bu arada Fransız yetkililer, her zaman insan haklarının yanı sıra kişisel ve sosyal özgürlüklere saygı duyduklarını da  iddia etmişlerdir.
Fransa Cumhuriyetçi Parti lideri Christian Jacob, “Fransa’da polis ÅŸiddeti yok, bu büyük bir yalandır” ifadesinde bile bulunmuÅŸtur.
Son olarak yaÅŸanan vakada, Paris’te polis tarafından dövülen siyahi bir adamın yayınlanan videosu Fransızların bir çoÄŸunu derinden etkileyerek üzmüştür.
Görüntüde, Fransız polisinin maske takmamak bahanesiyle Michel Zecler  isimli siyahi bir adama yönelik acımasız ve ÅŸiddet dolu tavırlar sergiliyor. Görüntünün yayınlanması ve elden ele dolaÅŸmasının ardından, Fransız cumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron Facebook sayfasında paylaÅŸtığı mesajda gösterdiÄŸi tepkide, “Michel Zacler’e taciz görüntüleri kabul edilemez ve tüm Fransızlar için utanç verici.” Åžeklinde yazdı.
Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ayrıca hükümetten, halkın polis gücüne olan güvenini nasıl geri kazanılacağına dair derhal önerilerde bulunmasını istedi.
Buna rağmen , geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti, polislerden görüntü alma ve bu görüntüleri paylaşmaya yönelik  kısıtlamalar ve yasal sınırlandırmalar getiren bir yasa tasarısı önerdi. Halbuki bu tasarı, medeni haklar savunucuları ve gazetecilerin itiraz ve protestolarına yol açtı. Bu çerçevede tasarının kışkırtıcı bir yasa olduğu belirtildi. Tasarıyı eleştiren çevreler, böyle bir tasarının onaylanması, polis şiddetinin gizli kalmasına sebep olabileceğini belirtiler.
Son haftalarda Fransız polisi ve güvenlik güçleri de, Fransa’da Ä°slamofobik politikaları protesto eden göstericilere yönelik saldırı ve ÅŸiddet kullanarak, Fransa hükümeti yetkililerinin ve genel olarak Fransa’nın  özgürlük söylemleri ve sloganlarının sorgulanmasına yol açtı.
Siyasi uzman Yusuf Özcan ise  Fransa’nın  İslam düşmanlığını daimi bir siyasetine dönüştürdüğüne deÄŸinerek  Fransız liderlerin  sekülerizmi destekleme ve koruma sloganı adı altında  Müslümanlara karşı ayrımcı giriÅŸimlerini  hukuki açıdan bir stratejiye dönüştürmek istediklerini vurguluyor.
Görünen o ki, Paris yetkilileri Fransa polisinin insanlık dışı eylemlerini özgürlük hakları çerçevesinde meşrulaştırma çabaları artık bu ülkenin vatandaşları için bile kabul edilemez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.