Gambiya Devlet Başkanı, Gambiya’yı bir İslam cumhuriyeti olarak ilan etti

  • 12 Aralık 2015
  • 879 kez görüntülendi.
Gambiya Devlet Başkanı, Gambiya’yı bir İslam cumhuriyeti olarak ilan etti

Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasıyla, ülkesinin ‘bir islam cumhuriyeti olduğunu ilan ederken bunun ayrıntıları henüz açıklık kazanmadı. Başkan Jammeh, bu adımla, ülkesini sömürge geçmişinden kurtarmayı hedeflediğini de söyledi

Konuşmasında, Müslümanların ülkedeki nüfusun yüzde 95’ini oluşturduğunu hatırlatan Jammeh, “Ülkemizin dini kimliği ve değerlerine bakarak Gambiya’yı bir islam cumhuriyeti olarak ilan ederken gayri müslimlerin kendi din ibadetlerini törenlerini serbestçe yerine getirme hakkı olduğunu da vurgulamak isterim.. Uzun süredir gerçek kimliğimizden farklı bir şekilde yaşadık, yeter artık.. Sömürge mirasımızı sürdüremeyiz” ifadelirini kullandı.

1994 yılından bu yana Gambiya’yı yöneten Yahya Jammeh, Batı karşıtı sert tutumuyla tanınıyor. 2013 yılında, ülkesinin ‘yeni sömürge’ olarak nitelendirdiği İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyeliğini iptal ettiğini de açıklamıştı.

Avrupa Birliği, 2014 yılında, Gambiya’daki insan hukunku ile ilgili kötü durum nedeniyle bu ülkeye yardımlarını askıya almıştı.

2014’TE İNGİLİZCEDEN VAZGEÇMİŞTİ

Jahya Jammeh, geçtiğimiz yıl da, ülkede resmi eğitim dili olarak kullanılan somürgecilik kalıntısı olarak nitelediği ingilizceden vazgeçtiklerini duyurmuştu.

Bu yılın başında ABD’de yerleşik çoğu Gambiya kökenli bir grubun planladığı darbe girişimini atlatan Gambiya, Myanmar’dan kaçan ve deniz ortasında ölüme terkedilen Arakanlıları kabul edeceğini açıklamasıyla adını duyurmuştu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.