Gambiya sınırında, kaos büyüyor

  • 21 Ocak 2017
  • 928 kez görüntülendi.
Gambiya sınırında, kaos büyüyor

Gambiya’nın başkenti Banjul’da bulunan turistler, OHAL ilanı ardından ülkeyi terk etmeye başladı. Senegal ve Nijerya askeri birlikleri Gambiya sınırında konuşlandı.

Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh’in seçimleri kazanan Adama Barrow’a görevi devretmeyi reddetmesi sebebiyle ülkede yaşanan sıcak saatler devam ediyor.

Jammeh’in Salı günü olağanüstü hal ilan edip koltuğu bırakma niyeti olmadığını resmetmesi üstüne Senegal ve Nijerya askeri birlikleri Gambiya sınırında konuşlandı. Gambiya’nın başkenti Banjul’da bulunan turistler, OHAL ilanı ardından ülkeyi terk etmeye başladı.

Afrika kıtasının en küçük ülkesi Gambiya’daki siyasi kriz her geçen gün daha karmaşık bir hal alıyor. Devlet Başkanı Yahya Jammeh, seçimleri kaybettikten sonra olağanüstü hal ilan etmişti. Bunun üzerine krize dahil olan komşu ülkeler Senegal ve Nijerya, Jammeh’e görevi bırakması için bugüne kadar süre tanımıştı. Süre doldu. Bölgede gergin bekleyiş var.

Jammeh, 6 yıl önce “Gambiya halkına şunu söyleyeyim. Bu ülkeyi bir milyar yıl yönetmem gerekiyorsa, Allah da izin verirse bunu yaparım.” demişti. Sözleri, aslında olacakların habercisiydi.

Batı Afrika’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan Gambiya’daki siyasi kriz derinleşiyor.
Devlet Başkanı Yahya Jammeh koltuğunu bırakmıyor.

Jammeh 1994’te 29 yaşındayken yaptığı kansız askeri darbeyle devlet başkanı oldu. Başkan olduğunda, “Uzun süre kalma niyetimiz yok. Burada olmamızın tek nedeni bir sistem oluşturmak” demişti.

“Fazla kalmayacağız” dedi ama lafta kaldı.
22 yıldır ülkeyi yöneten Jammeh geçen ay seçimi kaybetti.

Önce yenilgiyi kabul ediyorum açıklaması yaptı.
Ancak bir hafta sonra fikir değiştirdi ve seçimlerde usulsüzlükler yapıldığını iddia ederek “Bir yere gitmiyorum” dedi.

Siyasi gerginlik yüzünden turistler ve halk ülkeyi hızla terketmeye başladı.
Sadece bu hafta 26 bin kişi Senegal’e geçti.

Ancak jammeh geri adım atmak bir yana ulusal meclis’ten de destek alarak ülkede 3 aylık olağanüstü hal ilan etti. “Seçim yenilenene kadar görevimin başındayım” dedi.

Krize komşu ülkeler dahil oldu. Senegal ve Nijerya iktidarı devretmesi için Jammeh’e bugüne kadar süre tanıdı.

Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Abdülaziz son bir adım atarak Jammeh ile görüştü, ancak ikna edemedi.

Verilen süre doldu. Gergin bir bekleyiş var.
Senegal ve Nijerya askeri kuvvetleri Gambiya sınırında konuşlanmış durumda.

Sadece 2 bin askerlik bir gücü bulunan Gambiya ordusunun genelkurmay başkanı “Bu siyasi bir kavga, buna dahil olmayacağız ve Senegal güçleriyle savaşmayacağız.” açıklaması yaptı.

Seçimleri kazanan ve aslında bugün başkan olarak yemin etmesi gereken adama Adama Barrow da Senegal’in başkenti olan Dakar’da, Gambiya Büyükelçiliği’nde yemin edeceğini duyurdu.

Gambiya’daki siyasi krizi nedeniyle yüzlerce kişi komşu Senegal’e sığındı. Gambiya Finans Bakanı Abdou Kolly ile yerine atanan Turizm Bakanı Benjamin Roberts ayrıca Dışişleri Bakanı Neneh Macdouall-Gaye ve başkent Banjul’un belediye başkanı istifa etti.

Dışişleri Bakanı ve birçok hükümet yetkilisinin ülkeden ayrıldığı belirtiliyor. Gambiya’nın başkenti Banjul’daki Palma Rima Otel’de bulunan turistler, olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından ülkeyi terk etmeye başladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.