Garipabadi, UAEK’nın yeni dönemde bağımsızlık ve tarafsızlığına vurgu yaptı

  • 31 Ekim 2019
  • 652 kez görüntülendi.
Garipabadi, UAEK’nın yeni dönemde bağımsızlık ve tarafsızlığına vurgu yaptı

İran’ın Viyana’daki Uluslararası Kurumlar nezdindeki daimi temsilcisi ve büyükelçicisi Kazım Garipabadi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) her zaman bağımsızlık, profesyonellik ve tarafsızlığının her şartta Ajans ve yetkilileri tarafından korunması ve üye ülkelerinde ajansa baskıdan ciddi şekilde kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Garipabadi, UAEK için yeni başkan seçilmesi ile ilgili, İran’ın politikalarının bu ilkeler temelinde olduğunu ve bunların ajans tarafından güçlenmesinin de İran tarafından olumlu şekilde karşılanacağını söyledi.

Garipabadi, ajansı Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) uygulanmasının kontrolü  yönündeki sorumluğuna değinerek, yeni başkanın da eskisi gibi KOEP’in korunması yönündeki önemli rolünü doğru şekilde ifa etmesini istedi.

Arjantinli Rafael Grossi Salı günü UAEK yeni başkanı olarak seçildi.

Yönetim kurulu toplantısının olumlu bir atmosferde geçtiğini kaydeden Grossi, İran ile yapılan nükleer anlaşma başta olmak üzere çeşitli konu başlıklarının kendisini beklediğini, bu nedenle zaman kaybetmeden biran evvel çalışmalara başlamak istediğini dile getirdi.

Geçen temmuzda UAEA’nın 2009’dan bu yana 3 dönem başkanlığını yapan Japon diplomat Yukiya Amano hayatını kaybetmiş, yeni başkan seçilene kadar geçici başkanlık görevine Rumen diplomat Cornel Feruta getirilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.