General Rahim Safevi: Akdeniz’i Göremeyen Bir Kürdistan Hayat Bulamaz

  • 18 Şubat 2018
  • 1.236 kez görüntülendi.
General Rahim Safevi: Akdeniz’i Göremeyen Bir Kürdistan Hayat Bulamaz

Hazreti İmam Seyyid Ali Hamanei’nin Askeri Danışmanı Tümgeneral Seyyid Yahya Safevi, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında Batı Asya’nın önemli jeopolitik bir süreçten geçtiğini söyleyerek; “Bölgemiz ileride Amerika ve Rusya gibi büyük güçlerin rekabetine sahne olacak ve bu rekabete Çin ve Hindistan’ın da dahil olduğunu görmekteyiz. Çiz ve Hindistan’ın rekabetini Pakistan, Afganistan ve Orta Asya’da ciddiyetle takip etmekteyiz” dedi.

Suriye ve Irak’ın Amerika ve Rusya’nın jeostratejik rekabet alanı olduğunu vurgulayan Seyyid Safevi, Irak ve Suriye’nin Sovyetler Birliği ve daha sonra Rusya’nın etkisi altında kaldığını belirterek; “1922 yılında bağımsızlığını kazanan Irak’ta saltanat dönemi başladı. 1958 yılında General Abdulkerim Kasım’ın gerçekleştirdiği darbe ile Irak’ta padişahlık rejimi yıkılarak Cumhuriyet kuruldu. 1968 yılında Hasan El Bekir ve Saddam Hüseyin de darbe yaptılar. Irak ve Suriye ordusu Rus kaynaklıdır. İki ülkenin de tüm askeri teçhizatları Rusya yapımıdır. İran ise İslam inkılabı öncesinde Amerika’nın kontrolü altında idi” ifadelerini kullandı.

“1971 yılında İngiltere’nin Fars körfezinden çekilmesiyle Amerika, Nixson’un iki sütun projesini hayata geçirerek Suudi Arabistan’ı ekonomik güç ve İran’ı ise Fars Körfezinin muhafızı ve bölgesel güç olarak gördü. Amerika2003 yılında Irak’ı işgal ederek Irak’taki Rus hakimiyetini ortadan kaldırdılar. Ancak geriye Suriye kalmıştı” diyen Tuğgeneral Seyyid Safevi, Irak ve Suriye’nin aynı zamanda İran, Türkiye ve Suudi Arabistan için ekonomik ve jeopolitik bir rekabet alanı olduğunu söyledi.

Hali hazırda uluslararası ve bölgesel rekabetlere şahit olduklarını vurgulayan Seyyid Safevi, Amerika’nın stratejik önceliklerinin Rusya etkisini bölgede zayıflatmak ve Siyonist İsrail rejiminin güvenliğini sağlamak için İran ve Hizbullah faktörlerini devre dışı bırakmak olduğunu söyleyerek; “Bu nedenle Amerika, Irak ve Suriye’yi bölmek istemektedir” dedi.

İran’ın bölgede ağırlığının arttığını belirten Seyyid Safevi, İran-Rusya ve Hizbullah ittifakının kazandığını ve Amerika-Türkiye-Ürdün ve İsrail ittifakının ise yenildiğini vurgulayarak; “Türkiye 2016 yılına kadar bu ittifakın içerisindeydi ancak bugün bu ittifaktan ayrılmıştır” ifadesini kullandı.

İran ve Rusya’nın Suriye devletinin yenilmesine izin vermediklerinin altını çizen Tuğgeneral Safevi; “Bu zafer bölgede Ürdün ve Türkiye karşısında İran’ın stratejik ağırlığını artırmıştır. İran’ın Irak’taki etkinliği artmıştır ve Bağdat’ta kadar dayanan IŞİD terörünün önünü keserek Irak ve Suriye’ye hakim olmalarını engelledik” dedi.

Suriye’nin yeniden inşası hakkında da konuşan Safevi, inşa sürecinin Suriye’de uzun süreceğini belirterek “Suriye’nin yeniden inşası için en az 300 ile 400 milyar dolara ihtiyaç var. Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusunu da kapsayan bir özerk Kürdistan devletinin kurulma ihtimali ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“Bölgede 30 milyon Kürt yaşamakta ve bunların 15 ila 17 milyonu Türkiye’de, 6 milyonu Irak’ta ve geri kalanı ise İran ve Suriye’de bulunmaktadır” diyen Safevi; Irak, Türkiye, İran ve Suriye’nin oluşacak bir Kürt devletine karşı olduklarını belirterek Kürtlerin Akdeniz’e açılamadan bir devlet kuramayacaklarını söyledi.

“Türkler Fırat’ın doğusunda oluşabilecek bir Kürdistan devletine karşın Afrin harekatını başlatarak Kürtlerin Akdeniz ile bağlarını kesmek istemekte” ifadelerini kullanan Tuğgeneral Safevi, Türkiye’nin bu durumdan büyük endişe duyduğunu vurgulayarak, İran-Türkiye işbirliğinin bölgedeki bir çok sorunu çözebileceğini belirtti.

Son olarak konuşmasında Hizbullah’ın Suriye’de Siyonist İsrail rejimi karşısında büyük bir orduya dönüştüğünü belirten Seyyid Safevi, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını bir kez daha vurgulayarak Suriye halkının Amerikan emperyalizmine geçit vermeyeceğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.