Gine’de seçim takvimini protesto eden muhalefet sokağa döküldü, protestolar sırasında çıkan çatışmalarda bir kişi öldü.

  • 16 Nisan 2015
  • 918 kez görüntülendi.
Gine’de seçim takvimini protesto eden muhalefet sokağa döküldü, protestolar sırasında çıkan çatışmalarda bir kişi öldü.

Gine’de yürüyüş düzenleyen muhalefet ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada bir kişi vurularak öldü en az 17 kişi de yaralandı.

Muhalefetten Cumhuriyetçi Güçler Birliği (UFR) partisinin Başkanı Sidya Ture, ülkede güvenlik önlemlerinin arttırılması ve seçim takvimine karşı olduklarını duyurmak için başkent Conakry başta olmak üzere ülkenin bir çok bölgesinde yürüyüş düzenlediklerini açıkladı.

Güvenlik güçlerinin yürüyüşe müdahale etmesiyle çatışma çıktığını söyleyen Ture, bir kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığını, çok sayıda kişinin de göz altına alındığını ifade etti. Yaralıların önemli bir bölümünün silahla vurularak yaralandığı bildirildi.

Ture, ayrıca UFR partisinin merkezlerine baskın düzenleyerek anayasaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle güvenlik güçlerini kınadıklarını belirtti. Gine yetkililerin yürüyüşe izin vermediğini kaydeden Ture, “Yürüyüş düzenlemek için izin almaya ihtiyacımız yok. İstediklerimiz yerine gelmedikçe protesto düzenlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gine’de dün başlayan protesto yürüyüşlerinde çıkan olaylarda bir kişinin hayatını kaybetmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasının ardından muhalefet, gösterilere ara verdiklerini duyurdu.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Albert Damantang Camara, eylemcilerin güvenlik güçlerine ateş açtığını, çıkan çatışmalar sonucu da sadece 5 eylemcinin yaralandığını öne sürdü. Ture, muhalefetten Gine Demokratik Güçler Birliği (UFDG) partisinin Başkanı Cellu Dalein Diallo ile Ulusal Kalkınma Umudu (PEDN) partisinin Başkanı Lansana Kuyate, gösterilerin tekrar başlayacağına ilişkin 24 Mart’ta Paris’te ortak bir deklarasyon imzalamıştı.

Deklarasyonda, 2010 yılından bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Alpha Conde’nin “tüm meşruluğunu” kaybettiği belirtilerek, seçim sürecindeki taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle iktidarı protesto etmek üzere gösterilere yeniden başlanacağı bildirilmişti.

Muhalefet, iktidardaki partinin belirleyeceği kişilerle seçime katılmanın doğru olmayacağı değerlendirmesinde bulunarak devlet başkanlığı seçiminin yerel seçimlerden önce yapılması halinde meclisi terk edeceklerini duyurmuş ve bir süre sonra meclisten çekilme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Seçim komisyonu, geçen ay devlet başkanlığı seçiminin 11 Ekim’de, yerel seçimlerin ise Mart 2016’da yapılacağını duyurmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.