Hamas: “İran İslam Cumhuriyeti İle Hamas Arasındaki İlişkiler Hiçbir Zaman Kesintiye Uğramamıştır”

  • 12 Ağustos 2017
  • 1.064 kez görüntülendi.
Hamas: “İran İslam Cumhuriyeti İle Hamas Arasındaki İlişkiler Hiçbir Zaman Kesintiye Uğramamıştır”

Hamas’ın gayrı resmi yayın organı olan Filistin Enformasyon Merkezi, Hamas heyetinin Tahran gezisine ilişkin notları paylaştı.

 Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’a mensup üst düzey bir heyet 4 günlük bir program çerçevesinde İran’ın başkenti Tahra’nı ziyaret etti. Hamas’ın gayrı resmi yayın organı olan Filistin Enformasyon Merkezi, Hamas heyetinin Tahran gezisine ilişkin notları paylaştı.

Paylaşılan notlarda Siyonist rejime karşı mücadele sahasında Hamas ile İran arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığı kaydedildi.

HAMAS ADINA KİMLER KATILDI?

Hamas’ın lider kadrosunun yer aldığı heyete siyasi büro üyesi İzzet er-Rışk’ın liderlik ettiği ve heyette Salih Aruri, Muhammed Nasır, Usame Hamdan, Zahir Caberi ve hareketin Tahran temsilcisi Halid Kaddumi’nin bulunduğu belirtildi.

“İLİŞKİLER EN İLERİ SEVİYEYE TAŞINACAK”

Geçtiğimiz hafta Cuma günü başlayan turda öncelikle Hasan Ruhani’nin ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı için düzenlenen törene katılım sağlandığı ifade edildi. Ruhani’nin yemin törenine yüzlerce kişinin katıldığı fakat Hamas heyetinin diğer katılımcılara nazaran özel bir ilgi ile karşılandıkları not edildi. Çok sayıda üst düzey görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Hamas yetkilileri, bu bağlamda Filistin davasının güncel noktalarına temasla ikili ilişkileri en ileri seviyeye taşıma kararı aldıklarını ifade ettiler.

İranlı yetkililer ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin tamamının kameralar karşısında yaşandığını kaydeden Hamas heyeti, Filistin direnişine Filistin halkına her türlü desteği veren İran İslam Cumhuriyeti temsilcileri ile poz vermekten çekinmediklerini net bir şekilde ortaya koydular.

“KOMPLOLARIN BERTARAF EDİLMESİ ELE ALINDI”

Heyetin ikili ilişkiler bağlamında ilk olarak özellikle 12 yıl önce İmam Ali Hamaney tarafından atanmış olan İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi başkanı Kemal Karazi ile görüştükleri ve bu görüşmede Filistin davasına yönelik uluslararası arenada kurulan komploların bertaraf edilmesi meselesinin ele alındığı ifade edildi.

Hamas heyetinin daha sonrasında ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in yanı sıra İran Meclis Sözcüsü Ali Laricani ve İmam Ali Hamaney’nin dışişlerinden sorumlu baş danışmanı olan Ali Ekber Velayeti ile görüştükleri ifade edildi.

YENİ BİR SAYFA AÇILDI

Hamas’ın Tahran temsilcisi Halid Kaddumi, Filistin Enformasyon Merkezi’ne yaptığı açıklamada “İranlı yetkililer, bütün görüşmelerde, Siyonizme karşı mücadele bilincinin ön planda tutulması gerektiğini belirterek, ikili ilişkilerde geçmişi bir kenara bıraktıklarını ve yeni bir sayfa açıldığını vurguladılar. Bu vesileyle Filistin halkının her türlü şartta destkçisi olacaklarını bir kez daha ifade ettiler. İranlı yetkililer, İsmail Heniyye’ye de tebriklerini ileterek, Tahran’ı ziyaret etmesi yönünde sürekli davette bulundular”

HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞA HAZIRIZ

Hamas heyetinin, Tahran’a iniş yaptıktan sonraki 4 günlük süre boyunca ve ayrılık anına kadar İranlılar tarafından büyük bir nezaketle karşılandıklarını ifade eden Halid Kaddumi, “Filistin davasını, Filistin halkını desteklemek için İslam Ümmeti’nin birlik ve beraberliği uğrunda her türlü farklılığı bir kenara bırakmaya hazırız” şeklinde konuştu.

İZZET ER RİŞK: KÜÇÜK BİR DURGUNLUK DÖNEMİ GEÇİRDİK

Ziyaretle ilgili olarak Filistin Enformasyon Merkezi’nin Hamas ile İran arasındaki ilişkilerin eski haline dönme ihtimali var mı sorusu üzerine konuşan Hamas heyetine liderlik eden İzzet er-Rışk ise, “Şunun bilinmesinde yarar var ki araya ufak bir soğukluk girmiş olsa da İran İslam Cumhuriyeti ile Hamas arasındaki ilişkiler hiçbir zaman kesintiye uğramamış ve kopmamıştır. İran tek bir gün bile Filistin halkına desteğini azaltmamış ve duruşundan vazgeçmemiştir. Küçük bir durgunluk dönemi geçirdik. Bunun sebepleri zaten biliniyor. Fakat artık Allah’ın izniyle diyebilirim ki İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz en iyi seviyededir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.