Hasan Ruhani: Amerika’nın İran ile sürekli düşmanlığının sebebinin hesap hatasıdır

  • 18 Şubat 2018
  • 985 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Amerika’nın İran ile sürekli düşmanlığının sebebinin hesap hatasıdır

Hindistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ruhani, Obzerver düşünce kuruluşunda, ‘’İran’ın Dış Politika Öncelikleri ‘’ adli konuşmasında, dünya’da tüm gelişmelere rağmen, insanoğlunun birçok sorunla boğuştuğunu belirtti.

Ruhani, ‘’Sorulması gereken sorular, neden savaşın bitmemesi, neden başkalarının haklarına tecavüzün devam etmesi, neden terörizm ve radikalizmin var olduğu sorularıdır’’ dedi.

İnsanoğlunun yüz yıllardan beri bu sorunlarla boğuştuğunu ve bu hususlarda çok düşündüğünü ifade eden Ruhani, insanoğlunun bu sorunlar karşısında neden başarısız olduğu sorusunu yönetti.

Dünya’da bir çok sorunun hesap hatasından kaynaklandığını ifade eden Ruhani, ‘’İran ile ABD ilişkilerinin şekli bu hesap hatalarından biridir. Amerika gelişmiş bir ülkedir. Büyük üniversiteler ve düşünce kuruluşuna sahiptir. Yüz binlerce casus onlarca yıldır İran aleyhine istihdam etmiş ve kendine bağlı politikacıları devrim öncesi İran’da hakim kıldı’’ dedi.

Amerika’nın devrim sonrası hesap hatasını devam ettiğini ifade eden Ruhani, ‘’Devrimin ilk gününden Amerika, devrimi düşürmeyi istedi, sonra pişman oldu ve şimdi bu kadar bedel ödedikten sonra Amerika’da yeni biri gelerek komplo hevesi peşindedir. Amerika’nın hesap hatasının sonucu Amerika’nın İran aleyhinde iyi politikalar izleyememesidir. Bunun yanında Amerika ahde vefasızlık etmektedir’’ dedi.

Ruhani, İran’ın her zaman verdiği sözleri tuttuğunu belirterek, Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) çiğnenmediği sürece İran’ın taahhütlerine bağlı olacağını belirterek, bölge ve dünyanın KOEP’in çiğnenmesine şahit olunmamasını temenni etti.

KOEP’in 7 ülke tarafından imzalandığını ve bundan daha önemlisi BM senedi olarak onaylandığını ifade eden Ruhani, ‘’Amerika, KOEP konusunda İran ile karşı karşıya değildir. Amerika kendi imzasını çiğnemekle taraftır. Biz de KOEP konusunda Amerika ile taraf değiliz. Bizim tarafımız BM Güvenlik Konseyi ve dünya kamuoyudur’’ dedi.

İran’ın kültüründe ahde vefa olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Biz bir anlaşmaya uymamak istiyorsak başından onu imzalamayı. KOEP imzalanmış bir anlaşmadır ve imzalar atılınca iş bitmiştir. Şimdi imzalanan bir şey ile ilgili pazarlık yapmak komiktir. Tacir olan ve her zaman pazarlıkla uğraşan bir bey, siyaset dünyasının da ticaret dünyası gibi pazarlık konusu olduğunu düşünmektedir’’ dedi.

Ruhani, ‘’Amerika eğer KOEP’i çiğnerse pişman olacağından emin olunuz. Burada sadece Amerikan yönetimi pişman olmayacak, ABD halkı da sesini yükselterek kısa sürede itirazını bildirecektir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.