Hasan Ruhani: Avrupa Amerika’nın tek yanlı yaptırımlarına karşı İran ile işbirliği yapsın

  • 02 Kasım 2018
  • 1.201 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Avrupa Amerika’nın tek yanlı yaptırımlarına karşı İran ile işbirliği yapsın

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Amerika hükümeti davranışlarının uluslararası istikrarı tehlikeye attığına işaretle Avrupa’dan Washington’un tek yanlılığına karşı İran ile işbirliği yapmasını istedi.

İRNA’nın belirttiğine göre Hasan Ruhani, Financial Times dergisinde yayınlanan yazısında, İran İslam Cumhuriyeti ve Avrupa arasındaki işbirliğinin, iki tarafın uzun vadeli çıkarlarını temin ederken uluslararası barış ve istikrarın garantörü olabileceğini yazdı.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı söz konusu yazıda Amerika başkanı Donald Trump’ın ticari konular, uluslararası anlaşmalar ve hatta Amerika’nın müttefiklerine karşı tutumunun, dünya düzenini yeni sorunlarla karşı karşıya getirdiğine vurgu yaparak, tek yanlı, ırkçı, Müslüman düşmanlığı ve de iklim değişikliği gibi uluslararası önemli anlaşmaları zayıflatma siyasetinin temelden Avrupa’nın izlediği çok taraflılık ve diğer siyasi ve sosyal görüşleri ile çelişmekte olduğunu yazdı.
Cumhurbaşkanı Ruhani yazısının devamında Bercam anlaşmasından Amerika’nın çekilmesinin Avrupa ve Amerika arasında Atlantik Ötesi ilişkilerinde gerginliğe sebep olan bir diğer örnek olduğuna işaretle, Bercam nükleer Anlaşmasının İran ve aralarında 3 Avrupa ülkesi olan dünyanın diğer 6 Ülkesi ile 2 yıl süren yoğun müzakereler ardından imzalandığını yazdı.
Amerika’nın Bercam anlaşmasından çekilmesinin Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının ihlali olduğunu belirten cumhurbaşkanı, Washington’un bu anlaşmadan çekilmesinin ardından İran ve diğer ülkelere tek yanlı ve uluslararası yaptırımlar dayandığını belirtti. Ruhani bu durumda aslında Amerika’nın diğer ülkeleri Güvenlik Konseyi’nin 2231 kararını uygulamaları halinde cezalandırılmakla tehdit ettiğini, bunun ise uluslararası kararların alaya alınması ve söz konusu kararları gerçekleştirenlerden haraç almaktan başka bir şey olmadığını belirtti.
İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yazısının devamında Avrupalı tarafların Rusya ve Çin ile birlikte, Amerika’nın tek yanlı ve uluslararası yeni yaptırımlarından önce, söz konusu yaptırımları telafi edecek nihai paketlerini sunarak gerçekleştirmeleri gerektiğinin zaruretini belirti.
Ruhani İran halkının becam’ın getirilerinden yararlanması için tek yolun bu tarihi anlaşmanın devam etmesinde olduğunu da sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.