Hasan Ruhani: Avrupa, nükleer anlaşmada, pratik kararlar almalı

  • 07 Temmuz 2018
  • 1.472 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: Avrupa, nükleer anlaşmada, pratik kararlar almalı

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün İran Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyi oturumda yaptığı konuşmada, Avrupalı ülkelerin nükleer anlaşma uyarınca ekonomik işbirliğinin sürmesi için siyasi iradeye sahip olduklarını, ancak belli pratik ve uygulanabilir adımlar atıp, kararlar almaları gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayısta nükleer anlaşmadan çekildi. Trump’ın bu kararı iç ve uluslararası tepkilere yol açtı.

Bu arada önceki gün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi yapan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 3 Avrupa ülkesinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı(KOEP) denen nükleer anlaşma ile ilgili sundukları öneri paketinin İran tarafından incelendiğini belirterek, KOEP’te işbirliğinin devamı için İran’ın isteklerinin gerçekleşmesi için vurgu yaptı.

Ruhani, Fransa’nın KOEP’in korunması için geçen aylardaki faaliyetlerinin olumlu olduğunu belirterek, ‘’Avrupa’nın KOEP’te işbirliği ile ilgili öneri paketi bizim tüm isteklerimizi temin etmemektedir, umarım yarınki dışişleri bakanlar toplantısında İran’ın KOEP’te işbirliği için isteklerini temin eder’’ dedi.Ekonomik faaliyetler ve bankacılık ilişkilerine ve bazı Avrupa şirketlerine Amerika’nın KOEP’tem çıkması ile yaratılan sorunlara değinen Ruhani, ‘’Bizim Avrupa’dan beklentimiz, açık ve zaman dilimi içeren bir plan sunması ve bu plan Amerika’nın çıkmasını telafi eder nitelikte olmasıdır’’ dedi. Macron da Fransa’nın KOEP’teki taahhütlerine bağlılığına değinerek, bu önemli anlaşmanın korunması için görüşmelerin devamına vurgu yaptı.

İngiltere, Rusya, Fransa,Çin, Almanya ve ABD, nükleer anlaşmayı desteklediklerini deklare etmişlerdir.

Bu bağlamda,İran ile Avrupa son haftalarda nükleer anlaşmanın korunması için müzakereler başlatmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.