Hasan Ruhani: İmam Humeyni (r.a), geçen asırda Muhammedi İslam’ın en büyük ihyacısı

  • 04 Haziran 2015
  • 895 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: İmam Humeyni (r.a), geçen asırda Muhammedi İslam’ın en büyük ihyacısı

İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İmam Humeyni’yi (r.a), geçen asırda Muhammedi İslam’ın en büyük ihyacısı olarak niteledi.
Ruhani, dün gece İran İslam Cumhuriyetinin kurucusu rahmetli İmam Humeyni’nin vefatının yıldönümü münasebetiyle, onun kabrinde düzenlenen merasimde yaptığı konuşmada, İmam Humeyni’nin geçen asırda İslam’ın en büyük ihyacısı olarak nitelerken, İmam’ın, İslam’ı dini medreseler ve camilerden sosyal hayata getirdiği ve onu topluma yerleştirdiğini ve bütün dünyaya da din ve siyasetin birbirinden ayrılmaz bütün olduğunu gösterdiğini söyledi.
Ruhani, İmam Humeyni’yi, halkçı inkılabların en büyük lideri olarak nitelerken, İmam Humeyni’nin inkılab hareketinin lideri olarak en büyük özelliğinin halka olan güveni olduğunu zira İnkılabın zaferinin üzerinden 50 gün geçmeden halkı sandık başına davet ettiğini ve halkın görüşünü alarak halkın görüşünü ne kadar önem verdiğini gösterdiğini söyledi.
İran cumhurbaşkanı Ruhani, İmam’ın hatta İslam Cumhuriyeti sistemini ve yönetim anlayışını da halka referandumla sunduğunu ve halkın da sandığa giderek görüşünü bildirdiğine dikkat çekti.
Ruhani, konuşmasının ayrı bir yerinde de, büyük güçlerin komplolarına ve bölgede IŞİD örneği terör örgütlerini oluşturmalarına temasla, bugün İran İslam Cumhuriyetinde güvenliğin tam bir şekilde olduğunu ve bunun yanı sıra İran milletinin teröristlere karşı bölgedeki diğer milletlere de yardım ettiğini ve yardım edeceğini söyledi.
İslami İran cumhurbaşkanı, terörün bölge için çok büyük bir bela olduğunu belirtirken, bu belayla mücadelede İran’ın bölgede Irak, Suriye, Lübnan, Yemen ve bölgenin diğer milletlerine yardım ettiğini ve bu yardımlarını bundan sonra da sürdüreceğini söyledi.
Ruhani, bugün yeni yetme bazı rejimlerin yer altı zenginliklerini, petrol paralarını öldürücü ve yıkıcı silahlara yatırdıklarını ve bu silahların da Yemen gibi mazlum halklar aleyhinde kullanıldığına dikkat çekerek bölgedeki bazı dikta rejimlerin siyasetlerini sert dille eleştirdi.
İslami İran cumhurbaşkanı, son aylarda petrol fiyatlarının ciddi oranda düşmesinin de temelinde düşmanların komplolarının bulunduğunu hatırlatarak, İran milletinin 36 yıldır her türlü sıkıntıya karşı sabırla direndiğini ve bundan sonra da direneceğini ve inkılab ülkülerinden taviz vermeyeceğini ve düşmanların baskıları karşısında asla teslim olmayacağını söyledi.
Ruhani açıklamasının devamında, ”siyonist İsrail rejimi ve bölgenin bazı gerici dikta rejimleri, baskı ve komplolar ile İran milleti ve İslam cumhuriyetinin dış siyasetteki hareketini yavaşlatacaklarını zannediyorlarsa çok büyük hata içindedirler” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.