Hasan Ruhani: İran, ABD’nin engelleme çabalarıyla mücadele ediyor

  • 17 Ocak 2017
  • 1.103 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: İran, ABD’nin engelleme çabalarıyla mücadele ediyor

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti’nin ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın uygulanması sürecinde ABD’nin ahde vefasızlığıyla mücadele ettiğini belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün İran ile 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinin birinci yıl dönümü dolaysıyla basın toplantısı düzenledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’nin nükleer anlaşmanın uygulanması sürecindeki sözünü tutmaması ve engelleme çabalarına işaretle, İran halkı ve hükümetinin bu ahde vefasızlığın karışında iktidarla durarak, İran’ın ulusal çıkarlarından taviz vermediğini ifade etti.

Ruhani, İran’ın 5+1 grubu ile nükleer müzakerelerdeki başarısı ve nükleer anlaşmanın imzalanmasına işaretle, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın şehitler ve İran halkına ait olduğunu ve büyük bir ulusal kazanım sayıldığını belirtti.

Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer ve kitle imha silahlarının peşinde olmadığı ve olmayacağına işaretle, İran’la ilgili nükleer silah hakkında ifade edilenlerin yalandan ibaret olduğu ve nükleer anlaşmanın İran’ın haklılığını kanıtladığını ifade etti.

İran’ın BM antlaşmasının 7. maddesi kapsamından çıkmasına işaret eden Ruhani, uranyum zenginleştirmenin İran halkının hakkı olduğunu ve BM ve UAEA’n İran’ın barışçıl nükleer faaliyetlerini resmiyete tanıdığını, nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesi ardından İran’a karşı bütün nükleer yaptırımların kaldırıldığını ifade etti.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ayrıca, İran’ı bölge ve dünyada etkin bir ülke olarak değerlendirerek, dünyada muhtelif konularda İran’ın aktif ve yapıcı bir aktör olarak sahnede olduğunu, İran’ın siyasi ve bölgesel arenada olmayışının dünya için bir kayıp sayıldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani bununla birlikte, İranofobi’nin yanlış bir politika olduğunu, zira İran’ın dünya ve bölgede barış ve güvenlik peşinde olduğunu belirtti./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.