Hasan Ruhani: İran milleti küresel güçlerin karşısında zafere ulaştı

  • 11 Temmuz 2017
  • 1.073 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani: İran milleti küresel güçlerin karşısında zafere ulaştı

Nükleer anlaşmanın sağlık alanındaki olumlu etkilerine değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, anlaşmaya varma yönündeki zorlukları İran milletinin desteğiyle geride bıraktıklarını bildirdi.

“Sağlık Yapımı Festivali”nde konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Hükümetin başlangıcından beri ülkemize karşı uygulanan yaptırımlar sonucu ekonomi, yeşil çevre ve sağlık alanında oluşan sorunların giderilmesine çalışıyorduk. Bu yönde aldığımız kararların büyük bir kısmını uygulamayı başarırken bazı alanlarda da yaşanan aksamalara rağmen üstesinden gelemediğimiz herhangi bir zorluk söz konusu bile olmadı” ifadelerinde bulundu.

Ruhani sözlerine şöyle devam etti: Çözülmesi gereken ilk sorun ambargoların kaldırılmasıydı. Zira tıbbi teçhizatlarla ilaç alanı üzerinde uygulanan yaptırımlar İran milletini baskı altına alıp yaşam koşullarını zorlaştırmıştı. Nitekim petrolümüze abluka uygulandığı zaman hükümetin sunduğu tüm hizmetler bundan etkileniyordu.

Nükleer müzakerelere işaret eden Cumhurbaşkanı Ruhani, “Hükümetin mali kaynağı ya petrolden elde edilir ya da vergi yolundan. Petrol ambargo altına alınıp ekonomik kalkınmaya şahit olmadığımız vakit vergiye yönlenmek de gayet zor bir işdir. Böylece müzakere yoluyla bir yıl süresince yaptırımların kaldırılmasına karar verdik. Tüm sorunlara rağmen bu yolun başarıya ulaşmasından bir an bile tereddüt etmedik. 100 günden daha kısa bir sürede geçici anlaşmaya ulaşarak nihai anlaşmaya yönelik planladığımız bir yıllık süre, ortadaki zorluklardan dolayı uzamasına rağmen sonunda başarıya ulaştı” şeklinde konuştu.

Ruhani sözlerine şunları da ekledi: İran milleti sergilediği birlik mesajıyla diplomatlarını tüm gücüyle destekleyip büyük küresel güçlerin karşısında zafere ulaşma olanağına sahip olduğunu gösterdi. Nitekim galip gelmek istediğimiz tüm alanlarda halkın katılımı, İslam İnkılabı Rehberi’nin buyrukları ve yetkililerin çabalarına ihtiyacımız var.

Irak’taki terör karşıtı mücadeleye işaret eden Cumhurbaşkanı, “Irak’a yardım konusunda sadece canını ortaya koyanları kastetmiyorum, tabii ki bunların takdir edilmesi gerekiyor fakat aynı zamanda yaptırımlara rağmen bunlara silah ve maaşın hangi kaynaktan verildiğini de  önemsememiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.

İran’ın Suriye’de DEAŞ mevzilerini imha ettiğini hatırlatan Hasan Ruhani, şöyle dedi: İran’dan fırlatılan füzelerin Suriye’deki teröristlerin mevzilerini yerle bir ettiğini herkes duydu. Bunu yapanların ortaya koyduğu tüm fedakarlığını takdir ederek, fırlatılan füzelerin Hükümet ve Savunma Bakanlığı tarafından yapıldığını hatırlatmak isterim. Yönettiğimiz ekonomi sektörü de bunda önemli bir paya sahiptir. 11. hükümet dönemi yapılan stratejik silahlar, eski hükümetlerde yapılan tüm silahların yüzde seksenine eş değerdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.