Hasan Ruhani’den ABD’ye dikkatleri toplayan 9 önemli uyarı

  • 08 Mayıs 2018
  • 1.220 kez görüntülendi.
Hasan Ruhani’den ABD’ye dikkatleri toplayan 9 önemli uyarı

ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çıkıp çıkmayacağına dair verdiği karar bu akşam açıklanırken İran’ın üst rütbeli yetkililerinden Amerikan siyasetçilere yöneltilen tepkiler de gitgide daha sert bir kalıba sığınıyor.

Bu yönde geçen aylar boyunca ABD’nin anlaşmaya ilişkin sergilediği tutumu ile söylemlerine karşılık olarak diplomasi gereği daha yumuşak ifadeler kullanmayı tercih eden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni yılın başlangıcından beri daha önce benzeri görülmeyen sert uyarılarda bulunarak farklı basın kuruluşlarının dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Yazının devamında ülke içiyle uluslararası medya kuruluşlarının manşetine taşınan Ruhani’nin Amerika’ya yaptığı 9 önemli uyarısını kısaca değerlendireceğiz.

1- Verdikleri vaatlara uymasalar pişman olup bir haftadan daha kısa bir sürede sonucunu görecekler

“Nükleer anlaşma, ABD’siz veya ABD ile devam etse de etmese de bizim için hiçbir şeyi değiştirmez. İran olarak anlaşmayı çiğneyen ilk taraf olmayacağız, ancak düşmanlarımız şunu bilmelidir ki verdikleri vaatlara uymamaları takdirde pişman olup bir haftadan daha kısa bir sürede sonucunu görecekler”

2 -Yükümlülüklerine yönelik yaptıkları hain girişimlerin sonu vahim olacak

“Beyaz Saray’da yerleşen kişiler İran milletinin onların her çeşit komplosu karşısında dimdik durduğunu iyi bilmeli. Biz verdiğimiz sözleri sonuna dek tutacağız ancak onlar tarafından yükümlülüklerine yönelik yapılan olası hain girişimlerin sonu vahim olacak”

3- Düşmanın rahatını bozacağız

“Hükümet nükleer anlaşmaya ilişkin gerekli her türlü tedbiri önceden almıştır, bugün değil aylar önceden, ve bu kounda hiçbir sorunumuz yok. Halkımızn yaşamı, ticareti ve ulaşımı alanında hiçbir aksatma ortaya çıkmayacak. Tabii ki gerekirse bir gün onların da karşısına çıkıp rahatlarını bozacağız ve bu bizim için pek de zor olmayacak”

4- Anlaşmayı çiğnemenin en yüksek maliyeti ABD’ye ait olurken İran en düşük bedeli ödeyen taraf olacak

“Nükleer anlaşma ortadan kalkarsa bizim bu konuya önceden hazırlandığımız için çeşitli planlara sahip olduğumuzu bildirmek isterim. Fakat ABD şimdi anlaşmadan çıkması takdirde en ağır siyasi ve ahlaki maliyeti de bizzat kendisi ödemek zorunda kalacağını bilmeli”

5- Nükleer anlaşmanın ortadan kalktığı surette tüm taraflar bu uzlaşıya veda etmeli

“Eğer nükleer anlaşmanın devam etmesine yönelik karar alınırsa bu uzlaşının eksiksiz bir şekilde uygulanması gerekiyor fakat ortadan kalktığı takdirde de tüm taraflar ona veda etmeli. Bu ifadeyi Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a da aktardım ve kendisi bunu onayladı”

6- ABD anlaşmadan çıkarsa pişman olacak

“Trump ile Siyonist Rejim, İran milletinin birleşik bir halk olduğunu fark etmeli. ABD nükleer anlaşmadan çekilmek isterse en kısa sürede tarihi bir pişmanlığa kapılacak”

7- İstediğimiz kadar silah üretip depolayacağız

“Biz ihtiyaç duyduğumuz silah ile füzeleri üretip depolayacağız ve savunma ilkelerimiz konusunda da kimseyle diyalog yapmayacağız. Türkiye ve Rusya ile yaptığımız Suriye görüşmeleri gibi bölgemizin huzura kavuşması için tüm dünyayla konuşmak isteriz ancak teröre karşı mücadelemiz konusunda asla taviz vermeyeceğiz”

8- Barışçıl nükleer teknolojiyi koruyacağız

“Barışçıl amaçlar yönünde üretilen nükleer teknolojiyi elektrik, medikal ve tarım sanayisinde kullanacağız. Biz bölge ile dünyayı tehdit etme peşinde değiliz ve siz de büyük İran milletini korkutamayacağınızı bilmelisiniz”

9- ABD yapacağı her yanlış girişiminden dolayı pişman olacak

“Kanaatimce, bu konuda Amerikalılar zarara uğraryarak başarısız olacak. İran ise yoluna devam edecektir. ABD herhangi bir yanlış eylem yaparsa, ileride pişman olarak büyük ve stratejik bir hata yaptığını fark edecektir”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.