Hatipzade: Viyana’ya yeni anlaşma yapmak için gitmedik

  • 28 Şubat 2022
  • 192 kez görüntülendi.
Hatipzade: Viyana’ya yeni anlaşma yapmak için gitmedik

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Viyana’ya yeni bir anlaşma yapmak için gitmediklerini, şimdi gelinen noktada artık Amerika ve Avrupa için hiç bir muğlak konu geride kalmadığını, İran kesinlikle kırmızı çizgilerini ihlal etmeyeceğini belirtti.

Haftalık basın toplantısında Viyana müzakereleri hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, Viyana’ya yeni bir anlaşma yapmak için gitmediklerini, anlaşma zaten 2015 yılında yapıldığını, İran ve 4+1 üyeleri Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmasına geri dönmek istediğinden emin olmak için Viyana’da bir araya geldiğini, kuşkusuz bu süre bir günlük bir süreç olmayacağını ve Amerika’nın uygulamalarının doğruluğu sınanması gerektiğini belirtti.

İran’ın Viyana’da geriye kalan meseleler ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu UAEK ile ilgili konuların hakkında tutumuna ilişkin bir soruya cevap veren Sözcü Hatipzade, müzakerelerin sonuç taslağı ortaklaşa hazırlandığını, taslak metninin yüzde 98 kadarı yazıldığını ve geriye kalan konular da çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

Hatipzade, Viyana’ya yeni bir anlaşma yapmak için gitmediklerini, şimdi gelinen noktada artık Amerika ve Avrupa için hiç bir muğlak konu geride kalmadığını, İran kesinlikle kırmızı çizgilerini ihlal etmeyeceğini, Batılı taraflar da bu konuyu uzatmaktan el çekmeleri gerektiğini belirtti.

Hatipzade, şimdi önümüzdeki günlerde karşı tarafların karar verip vermediğini göreceklerini vurguladı.

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin muhtemel anlaşmanın kapsam alanı Amerikalı yetkililerin iddia ettiklerinden çok daha geniş olduğunu belirten Sözcü Hatipzade şöyle ekledi:

Daha kalıcı ve daha güvenilir bir anlaşma tedvin aşamasında, İran’ın nükleer kazanımlarının korunmasına ilişkin güvence kırmızı çizgimizdir. Amerika’nın vereceği güvenceler her ne kadar dakik olursa, karşı maddelerde de bu konu gözetilecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.