Hindistan alimlerinin Müslümanlara karşı hükümet girişimlerini eleştirmesi

  • 17 Ekim 2022
  • 179 kez görüntülendi.
Hindistan alimlerinin Müslümanlara karşı hükümet girişimlerini eleştirmesi

Hindistan alimler cemiyeti bu ülkenin Uttar Pradeş eyaletindeki yönetimden ve yetkililerden, Müslümanlara karşı tek taraflı girişimleri durdurmalarını istedi.

Hindistan alimleri cemiyeti başkanı Mevlana Mahmut Eset Medeni bu hususta şöyle konuştu: “Müslümanlardan bir grup Uttar Pradeş’in Sultanpur bölgesinde şiddet içeren saldırılara uğradılar. Bu şiddet dolu olay, Müslümanlar namaz kılarken Hindulardan müzik sesini kısmalarını istediklerinden sonra yaşandı ve Hindular Müslümanlara bu talep üzerine saldırmış oldu.”
Bu olayda, Müslüman camisine zarar veren Hindular, İbrahimpur bölgesinde çok sayıda Müslümanın dükkanlarına ve bir okula saldırarak kamu alanlarına zarar verdiler.
Hindistan’ın çeşitli eyaletlerinde aşırılık yanlısı Hinduların Müslümanlara yönelik şiddet içerikli saldırılarının artması, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) politikalarında bir değişiklik olmazsa daha da büyüyebilecek bir soruna benziyor. Milliyetçi iktidar partisini pasifliği ise son yıllarda hep dikkat çekmiştir.
2015 yılında Hindistan’da BJP’nin iktidara gelmesinden bu yana ülkenin çeşitli şehirlerinde Müslümanlara yönelik ölümcül şiddet olayları benzeri görülmemiş bir şekilde arttı.
Hindistan milliyetçi hükümetinin son yıllarda izlediği politikalar, bu ülkedeki aşırılık yanlısı Hinduların Müslümanlara karşı ölümcül eylemlerini yoğunlaştırmasına neden oldu.
iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin son yirmi yıldaki karanlık uygulamaları arasında, camilere saldırmak ve yıkmak da dahil olmak üzere Müslümanların kutsal ve dini mekanlarına saygısızlık ve hakaret in bir çok örneğine rastlanır.
Camilerin devam eden yıkımı ve yakılması, dini törenlerin düzenlenmesinin kısıtlanması, Müslüman göçmenlere oturma ve ikamet izninin yasaklanması, Keşmir bölgesinin özel özerkliğinin iptal edilmesi ve Hindu aşırılık yanlılarının Müslümanlara yönelik şiddetli saldırıları karşısında sessiz kalınması, son yıllarda Müslümanlara yönelik güdümlü saldırılar, Hindistan hükümetinin de yardımı ile  yapılmaktadır.
Yeni Delhi hükümetinin Müslüman karşıtı ayrımcılık politikalar ve aşırı Hinduların Müslümanlara karşı yoğun saldırıları karşısında sessiz kalmasının amacı, Müslüman bölgelerin demografik yapısını değiştirmek ve hatta onları Hindistan’dan göç etmeye zorlamak olduğu tahmin ediliyor.
Siyasi konularda uzman olan Behruz Ayaz şöyle diyor: “Hindistan hükümeti, Müslümanları başka ülkelere taşımak ve göçe zorlamak için bu ülkeyi Müslümanlar için güvensiz hale getirmeye çalışıyor. İktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) dahil olmak üzere milliyetçi partiler de Müslümanlara yönelik şiddeti siyasi güçlerine bağlı olarak görüyor ve bu süreci hep desteklemeye çalışıyor.”
Hindistan hükümeti ve aşırılık yanlısı Hinduların Müslümanlara yönelik eylemlerine yönelik eleştiriler, yalnızca bu ülkenin Müslüman halkının bilginleri ve halk kesimleri ile sınırlı değildir, nitekim kısa bir dönem önce Hindistan Ulusal Kongresi başkanı “Rahul Gandhi” de , bu partinin destekçileri arasında yaptığı konuşmada,  ülke Başbakanı Narendra Modi’yi Hindular ve Müslümanlar arasında bir ayrım oluşturması dolayısıyla yoğun şekilde eleştirdi.
Hindu aşırılık yanlıları tarafından Müslümanlara yönelik şiddetin arttırılmasının doğrudan iktidardaki BJP partisinin politikalarıyla ilgili olduğu tahmin ediliyor.
Başka bir deyişle, Hindistan hükümeti bu ülkede baskı uygulama, hakları ihlal etme ve Müslümanlara karşı ayrımcılık yapma politikasını değiştirmedikçe, aşırılık yanlısı Hinduların Müslümanlara yönelik sürekli şiddetinin azalacağına dair bir umut olamaz./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.