HoÅŸru: ABD’nin Kudüs vetosu ABD’nin açık bir ÅŸekilde Ä°srail’in iÅŸgalciliÄŸini desteklediÄŸini göstermektedir

  • 19 Aralık 2017
  • 1.084 kez görüntülendi.
HoÅŸru: ABD’nin Kudüs vetosu ABD’nin açık bir ÅŸekilde Ä°srail’in iÅŸgalciliÄŸini desteklediÄŸini göstermektedir

Ä°ran Ä°slam Cumhuriyetinin BM temsilcisi HoÅŸru, ABD’nin Kudüs’ü ırkçı Ä°srail’in baÅŸkenti kabul etmesinin ardından BM nezdinde ÅŸu ana kadarki en önemli giriÅŸim olan BMGK’daki Kudüs tasarısı oylamasında veto kararı kullanmasını, Amerika’nın açık bir ÅŸekilde siyonist Ä°srail’in iÅŸgalini desteklediÄŸini gösterdiÄŸini söyledi.

BMGK üyesi Mısır tarafından gündeme getirilen Kudüs tasarısı, konseyin toplam 15 üyesinin 14’ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edildi.

ABD’nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri Ä°ngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, Ä°talya, Japonya, Kazakistan, Senegal, Ä°sveç ve Ukrayna, Mısır’ın tasarı lehinde oy kullandı.

ABD’nin söz konusu tasarıyı BMGK’da veto etmesi üzerine konunun BM Genel Kurulu’na taşınacağı ve bu platformda üçte iki çoÄŸunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceÄŸi belirtildi.

Söz konusu tasarının taslağında Kudüs’le ilgili bugüne kadarki BM kararlarına atıf yapılarak, Kudüs’ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla deÄŸil, “Filistin ile Ä°srail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda” belirleneceÄŸine iÅŸaret edilmiÅŸti.

Tasarıda, Kudüs’ün statüsünü veya demografik yapısını deÄŸiÅŸtirmeye yönelik tüm tek taraflı adımların “hukuki baÄŸlayıcılığı olmayan, geçersiz ve ilgili anlaÅŸmalar gereÄŸi iptal edilmesi gereken” adımlar olduÄŸuna vurgu yapılmıştı.

Tasarıda ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliÄŸini Kudüs’e taşımaması gerektiÄŸi yönünde de çaÄŸrıya yer verilmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada Kudüs’ü tek taraflı olarak Ä°srail’in baÅŸkenti olarak kabul ettiÄŸini ilan etmiÅŸ, bölgede ve dünya genelinde bu karara iliÅŸkin çok protestolar düzenlenmeye baÅŸlamıştı.

Ä°ran’ın BM temsilcisi HoÅŸru, dün gece yaptığı açıklamada, siyonistlerin 50 yılı aÅŸkın Filistin halkına karşı cinayet, iÅŸgal, soykırım yaptığını ve milyonlarca Filistinliyi sürgün ettiÄŸini belirterek, Amerika’nın her zaman terör rejimine verdiÄŸi destekle gerçekte her zaman siyonistlerin  çıkarının  peÅŸinde olduÄŸunu ve Filistinlilerin haklarına zerre kadar saygı duymadığını gösterdiÄŸini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.