Hoveyze füzesi; kara harekatının bire bir silahı

  • 04 Nisan 2022
  • 133 kez görüntülendi.
Hoveyze füzesi; kara harekatının bire bir silahı

İran İslam Cumhuriyeti füze yapımı alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Füze gücü ise İran İslam Cumhuriyeti’nde sürdürülebilir güvenliğin sağlanmasında önemli bileşenlerden biri sayılır. Birlikte dinleyelim.

Bugün İran İslam Cumhuriyeti’nin savunma sanayileri füze yapımı alanında tamamen kendi imkanları ile en ileri teknolojilerden yararlanmaktadır.

İran’da büyük füzelerin yapımını balistik ve cruise olmak üzere iki kategoriye ayırmak mümkün. Cruise füzeleri uzaktan kumanda edilen ve yörüngesi hedefine ulaşıncaya kadar değiştirilerek yönlendirilebilen bir füze çeşididir. İran’da üretilen füzelerin önemli özelliklerinden biri nokta vuruşu yapmaları ve bir başka özelliği de radarlara yakalanmamalarıdır.

Cruise füzelerinin büyük bir bölümünde bir nevi jet motoru kullanılır, oysa balistik füzelerinde roketli motorlardan yararlanılır. Cruise füzeleri kendilerine özel özellikleri sayesinde çeşitli askeri operasyonlarda kullanılabilir. Düşük maliyeti, daha uzun mesafeleri katetme kabiliyeti, radarlara yakalanmamak ve tespit edilmesinin zor olması, cruise füzelerinin diğer bazı özellikleridir.

Cruise füzelerinin hedeflerine doğru hareketi, hızlı bir şekilde alçak irtifada uçması şeklindedir ve bu yüzden genellikle tespit edilmesi zor olur.

Öte yandan cruise füzeleri arasında karadaki hedeflere karşı kullanılan cruise füzeleri başta dünyanın büyük orduları olmak üzere birçok ülkenin ordularında en temel silahlardan biri olmaya başladığı anlaşılıyor.

Bu arada İran füzeleri genellikle çok yönlü kumanda sistemlerinden yararlandığı ve muhtemelen en önemli olanları TERCOM ve DSMAC kumanda sistemleridir. Bu iki sistem aynı aileden sayılır ve havadan ve uzaydan çekilen görüntülerden yararlanarak istenilen yörüngede hareket eder ve füze içindeki bilgisayarın yardımı ile yönünü düzeltir ve hedefine ulaşır. Bu sistemler genellikle dünyada üretilen cruise füzeleri tarafından kullanılır. Bu tür kumanda sistemleri yeryüzünün topoğrafik yapısına göre kurular ve füze bilgisayarına verilen ön bilgilerin sayesinde yolunu bulur ve çeşitli imkanları ile yörüngesini düzelterek isabet gücünü arttırır.

İranlı uzmanlar savunma sanayilerin bünyesinde dünyanın en güncel bilim ve teknolojilerini kullanarak cruise füzelerini üretiyor. Günümüzde Nur, Kadir, Kader ve Nasr deniz cruise füzelerinden başka İran savunma sanayilerinde kara cruise füzeleri de üretiliyor. Bu füzelerin menzili en az 700 km civarında tahmin ediliyor. Bu tür kara cruise füzelerine Ebu Mehdi, Hoveyze, Sumar ve Ya Ali -s- füzelerini örnek vermek mümkün.

Sumar ve Hoveyze cruise füzelerinin menzili 1350 km ve Meşkat cruise füzesinin menzili ise 2000 km kadardır.

İran’ın en yeni kara cruise füzesi ise Hoveyze füzesidir. Bu füze bundan üç yıl önce İran İslam inkılabının kırkıncı zafer yıl dönümü dolayısıyla “iktidar 40” adı altında ülkenin savunma ve imar kazanımlarının sergilenmesi için açılan fuarda dönemin savunma Bakanı General Emir Hatemi ve İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu hava uzay kuvveti komutanı General Emir Ali Hacızade’nin katılımı ile ilk kez görücüye çıktı.

İslami İran savunma bakanlığı Hoveyze cruise füzelerinin tasarım ve yapımı silahlı kuvvetlerinin caydırıcı gücünün artması doğrultusunda atılan etkili bir adım olduğunu belirterek, bu füze İran İslam Cumhuriyeti’nin cruise savunma füzeleri alanında uzun eli olduğunu açıkladı.

Hoveyze füzesinin görücüye çıktığı törende konuşan General Emir Hatemi, uzun menzilli Hoveyze füzesi aslında Sumar füzesinin ailesinden olduğunu ve ülkenin savunma zincirini tamamlayan ve güçlendiren önemli bir halka sayıldığını belirtti.

İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu hava uzay kuvveti komutanı General Emir Ali Hacızade de törende yaptığı konuşmada, cruise füzesi alanında bir kaç yıldır çalışmalara başladıklarını, bu alanda en önemli engelleri füzede kullanılan jet motoru olduğunu, bu engelli son yıllarda aştıklarını ve şimdi emekleri sonuç vererek ürüne dönüştüğünü kaydetti.

General Hacızade, şimdi doğal olarak bu kategoride yer alan füzelerin karadan denize, havadan karaya ve karadan karaya operasyonlarda kullanabileceklerini vurguladı.

Hoveyze kara cruise füzeleri gibi füzeler balistik füzelere nazaran daha hafiftir ve buna göre de çok rahat bir şekilde yer değiştirebilir. Öte yandan bu tür füzeler düşmana karşı kullanılırken yer yüzüne yakın bir irtifada hareket ettiklerinden kolay kolay radarlara yakalanmıyorlar.

Hoveyze füzesi uzun menzilli füzelerin kategorisinde yer alıyor ve savunma bakanlığına bağlı savunma sanayilerinde İranlı uzmanlar tarafından üretiliyor.

Hoveyze füzesi aslında Sumar füzesinin ailesindendir ve radarlara yakalanmaz. Bu füze çeşitli hedefleri imha edebilir ve taktiksel bakımdan büyük kapasitelere sahiptir.

Hoveyze füzesi çok hızlı bir şekilde hazırlanabilir. Alçak irtifada uçuş, yüksek dikkatte navigasyon sistemi, nokta vuruşu yapma özelliği ve yüksek tahrip gücü, Hoveyze füzesinin diğer bazı özellikleridir. Bu füze karada sabit hedeflere karşı kullanılır.

Hoveyze cruise füzesi 1200 km uçuş menzili bakımından başarılı bir şekilde denendikten sonra İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu hava uzay kuvvetinin envanterine katıldı.

Hoveyze füzesinin nihai menzili 1350 km olarak açıklandı. Buna göre bu füze bölgede başta ABD’nin askeri üsleri olmak üzere istediği her hedefi vurabilir.

Hoveyze füzesinin boyu altı metre ve ağırlığı ise bir tondan fazla olarak açıklandı, ki bu özellikleri onu Sumar füzesine benzetiyor. Ancak menzil bakımından Hoveyze füzesi Sumar füzesine kıyasla menzili yaklaşık 600 km arttığı anlaşılıyor. Bu artış aslında İran’ın cruise füzelerinin yapımında yeni teknolojilere kavuştuğunun işaretidir.

İran’ın savunma sanayileri uzmanları bilim temelli firmaların uzmanları ile el ele vererek bu alanda da diğer alanlarda olduğu gibi en güncel teknolojilere kavuşmuş bulunuyor.

Hoveyze füzesinin isabet gücünde hata payı ise sadece bir metre olarak ifade ediliyor.

Dünyada askeri ve güvenlik meselelerini irdeleyen siyonist rejim İsrail’in casusluk örgütüne bağlı Debkafile sitesi Hoveyze füzesinin görücüye çıktığı törenin haberini “Ne İsrail ve ne de ABD İran’ın yeni cruise füzesine karşı koyabilir” başlığı ile vererek bu füzenin ABD ve İsrail’in ortak ürünü olan Aro-3 füzesine karşı geliştirilen bir füze olduğunu yazdı. Aro-3 füzesi 22 Ocak 2019’da görücüye çıkmıştı.

Debkafile raporunda, cruise füzeleri dağlara yakın irtifada ve derelerin derinliklerinde uçabildiğinden füze savunma sistemlerinden saklanabildiğini ve dünyada hiç bir sistem bu füzeleri durduramayacağını vurguladı.

Debkafile ayrıca İran’ın cruise füzeleri Amerika ve korsan İsrail’in radar ağından daha alçak irtifada hareket ettiğine işaretle şöyle ekledi:

Batı’nın İran’da Hoveyze cruise füzesinin başarılı denemesini önemsiz gösterme çabasına rağmen bu füzenin çok önemli olduğu belirtilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.