Hüccetül İslam Tabatabai’den Muharrem Nasihatleri

  • 06 Ekim 2016
  • 1.295 kez görüntülendi.
Hüccetül İslam Tabatabai’den Muharrem Nasihatleri

İlim havzasının büyük ahlak üstatlarından Hüccetül İslam Seyyid Mehdi Tabatabai, İmam Hüseyin kıyamındaki ahlaki ve ilkesel nüktelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu: İmam Hüseyin’in (a.s) bu hareketi “dinin her şeyden üstün olduğunu” göstermektedir. Dolayısıyla dini korumak ve geliştirmek uğrunda hiçbir fedakârlıktan korkmamak ve kaçınmamak gerekir.

Tabatabai sözlerini şöyle sürdürdü:

İmam Hüseyin (a.s), tüm yönleriyle kâmil bir insandır ve onun hayatının her noktasından dersler alınmalıdır. Dolayısıyla o hazretin hayatına derinlemesine bakarak günümüzdeki ahlaki gidişatımıza ışık tutmamız gerekir.  “Kanın kılıca galip gelmesi” gerçekten İmam Hüseyin’in (a.s) şehadetiyle tam manasıyla tahakkuk etmiştir. Bir insanın öldürülmesi ve öldürüldükten hemen sonra galip gelmesi, sadece İmam Hüseyin’in kıyamında müşahede edilen bir durumdur. Aşura günü ikindi sularında İmam Hüseyin (a.s) hedefini başarıyla gerçekleştirmiş ve muzaffer olmuştu. Düşman ise o andan itibaren birbiriyle boğuşmaya başlamıştı. İmam Hüseyin (a.s) hareketinin en başından itibaren sadakatle ilerledi, dürüst davrandı; yanında yer almak isteyenlere “benimle olursanız öldürüleceksiniz” dedi. Kerbela kıyamından şu dersi de çıkarmamız gerekir: İmam Hüseyin (a.s) nasıl bir hedefe sahipti ki bu yolda canını feda etti? Buradan anlaşılıyor ki dinden daha üstün bir şey yoktur; öyleyse onu korumak için hiçbir fedakârlıktan korkmamalı ve kaçınılmamalıdır. İmam Hüseyin (a.s) hatta düşmanına dahi şefkatli davranmıştır. Kendisini kuşatmaya alan Hürr’ün ordusuna su vermiştir.

İmam Hüseyin’in (a.s) düşmanlarına, dostlarına, kardeşlerine, evlatlarına, eşine olan davranışlarının hepsi birer ahlak örneği olup ahlaki erdemlerdeki yüceliğini ortaya koymaktadır. Bunlardan hepimizin dersler çıkarması gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.