İAEK Sözcüsü Kemalvendi: IR6 santrifüjlerine gaz verme işlemi başladı

  • 07 Eylül 2019
  • 1.648 kez görüntülendi.
İAEK Sözcüsü Kemalvendi: IR6 santrifüjlerine gaz verme işlemi başladı

İAEK Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Bercam nükleer anlaşmasında yükümlülükleri askıya alma sürecinin üçüncü adımı Cumhurbaşkanı Ruhani’nin talimatı ile atıldığını açıkladı.

Cumartesi günü bir basın toplantısı düzenleyen İAEK Sözcüsü Kemalvendi şöyle dedi:

İAEK teknik ihtiyaçlarına göre ve Bercam nükleer anlaşmasında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine uygulanan kısıtlamalara bakmaksızın bu faaliyetlere yeniden başlamak ve hızlandırmakla görevlendirilmiştir.

Sözcü Kemalvendi, şeffaflık konusunda İran yönetimi bu bağlamdaki yükümlülüklerini eskisi gibi sürdüreceğini vurguladı.

Sözcü Kemalvendi, araştırma ve geliştirme alanında yapılan değişiklikler bir milyon SWU noktasına doğru ilerlemeyi kolaylaştıracağını ifade etti.

İAEK Sözcüsü Kemalvendi, bugün Bercam’daki yükümlülükleri askıya alma doğrultusunda dört uygulama söz konusu olduğunu belirterek şöyle ekledi:

İlk uygulama anlaşmanın 39. maddesinde yer alan zenginleştirme ürününü üretmek ve yeni kuşak santrifüjler ve bu süreçte yer alan ürünlerle atıkların birbirine karıştırılmaması ile ilgilidir.

Sözcü Kemalvendi bugün UAEK’na araştırma sürecinde üretilen ürünlerin İran’ın stoklarına ekleneceği bildirildiğini kaydetti.

Kemalvendi, bundan başka bu yılın başında IR6S santrifüjlerine gaz verme işlemi başlaması öngörüldüğünü, bu çalışmayı şimdi başlattıklarını ifade etti.

Sözcü Kemalvendi şöyle devam etti:

Anlaşmanın birinci ekinin 35.bendinin konusu olan 20 adet IR4 santrifüjünden oluşan bir zincirin devreye girmesi de bu yılın başında gerçekleşmesi planlanmıştı, ki bu da şimdi gerçekleştirildi. Şimdi 20 IR4 santrifüjünden oluşan yeni zincir çalışmaya başladı ve ürünleri stoklara eklenecektir.

İAEK Sözcüsü Kemalvendi, yine 20 IR6 santrifüjünden oluşan bir başka zincire iki ay sonra gaz verilmesi öngörüldüğünü, ki bu zincire gaz verme işlemi de dün başladığını ve 30 santrifüjlü zinciri faaliyete geçirmek de bir sonraki programları olduğunu vurguladı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.