İbadi: IKBY’in bağımsızlığı Kürt halkını zarara uğratacak

  • 01 Ağustos 2017
  • 1.010 kez görüntülendi.
İbadi: IKBY’in bağımsızlığı Kürt halkını zarara uğratacak

Mehr Haber Ajansı’na konuşan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “IKBY’in bağımsızlığı Kürt halkını zarara uğratacak ve asla yararlı bir girişim olmayacaktır” dedi.

Irak Gazeteciler Birliği’nin daveti üzerine bu ülkeye giden İran medya kuruluşları temsilcileri ve haber müdürlerinden oluşan heyet başkent Bağdat’ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya geldi.

İbadi bu görüşmede, “Irak’ta terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelede birlik ve beraberlik sayesinde elde edilen zaferlerden dolayı sizi de tebrik ediyorum” dedi.

Terör örgütlerinin beslendiği kaynaklar ve faaliyetlerine işaret eden İbadi, onların terörizm zihniyetiyle halka yönelik şiddet ve insanlık dışı cinayetler uyguladıklarını dile getirdi.

İbadi, Irak halkının DEAŞ’a karşı dik bir duruş sergilediğini hatırlatarak, “Askeri güçlerin beraberliği ve milli birliği iki önemli faktör olarak zaferin gerçekleşmesinde büyük rol oynamıştır” ifadesini kullandı.

Müslümanların önde gelen taklit mercii Ayetullah Sistani’nin fetvasına da değinen İbadi şunları kaydetti: Irak halkının savunma konusuna tüm inancıyla seferberlik yapması Ayetullah Sistani’nin fetvasıyla gerçekleşmiştir. Bunun üzerine Irak ordusu, Haşdi Şabi güçleri ve halk el ele vererek sahada DEAŞ’lı teröristleri hezimete uğrattılar. Irak halkının bu birlik ve beraberliği etnik kimlik sorununun gündemden kalkmasına neden oldu. Kanaatimce ileride Irak’ta etnik, dini unsurlar ve siyasi gruplar arasındaki ilişkiler daha fazla iyileşecektir.

Haydar el-İbadi, Irak krizinde ülkesinin yardımına koşan ilk devletin İran olduğunu söyleyerek, “Irak sınırlarından Iran’a karşı düzenlenecek her türlü saldırıyı önlemek ahlaki ve dini görevimizdir” açıklamasını yaptı.

Bazı ülkelerin DEAŞ’ı desteklediğini ifade eden İbadi sözlerine şöyle devam etti: Hangi devletlerin DEAŞ’ı oluşturduğuna dikkat etmeliyiz. Hem de hangi ülkelerin terör örgütlerine silah ve mali destekler verdiğini göz önünde bulundurmalıyız.

Irak Başbakanı Mehr Haber Ajansı muhabirinin “IKBY’nin Eylül ayında yapmayı planladığı “bağımsızlık referandumu”na yönelik görüşünüz nedir?” sorusu üzerine, “Bu yasa dışı karar IKBY’e yönelik ciddi derecede tehlike oluşturacak ve olumlu sonuca varamayacaktır. Ayırca mevcut sorunları daha da arttıracağı için buna tamamen karşıyız. Biz, Kürtler de dahil Irak’taki tüm etnikler ve gruplara saygı duyarız, fakat herkesin oy birliğiyle kabul görülen anayasa çerçevesinde hareket edilmesinden yanayız. IKBY’in bağımsızlığı Kürt halkını zarara uğratacak ve asla yararlı bir girişim olmayacaktır. Bu bölgenin hangi sorunu Bağdat’tan ayrılarak son bulacaktır!?” değerlendirmesini yaptı.

Haşdi Şabi’nin geleceğine dair açıklamalarda bulunan İbadi, halktan oluşan bu askeri gücün terörle mücadelede Irak ordusuyla birlikte çalıştığı için ülkesinin geleceğinde kesinlikle ortaklık yapacağını aktardı.

İran ve Irak’taki medya kuruluşlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olabileceğini kaydeden İbadi, “Medya, halklar arasındaki ilişkileri güçlendirebilir. Hatta devletler arasındaki ihtilaflar ve anlaşmazlıkları bile çözebilir” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.