İdlip Konulu Toplantı; Suriye ve İran Yetilileri Dahil Edilmeden Rusya, Fransa, Almanya Liderleri Katılarak İstanbul’da Yapılacak

  • 27 Ekim 2018
  • 3.019 kez görüntülendi.
İdlip Konulu Toplantı; Suriye ve İran Yetilileri Dahil Edilmeden Rusya, Fransa, Almanya Liderleri Katılarak İstanbul’da Yapılacak

Suriye topraklarında huzur ve güvenin inşa edildiği şu sıralarda Suriye muhaliflerinin elinde kalan tek yer olan İdlip konusunda, darlıktan nasıl kurtulurum çabası liderleri bir araya getirdi. Bölgede Suriye’nin bütünlüğünü korumaya çalışan Suriye, İran İslam İnkılabı ve Hizbullah güçleri toplantıdan uzak tutuldu.    

İstanbul’da bugün yapılacak Suriye konulu zirvede Erdoğan, Fransa, Almanya ve Rusya liderleriyle bir araya geliyor. İdlib ve Suriye’de siyasi çözümün ele alınacağı ve ilk kez bu formatta gerçekleştirilen toplantıda Erdoğan’ın ‘pazarlık konumunu’ güçlendirmeye çalışacağı ifade ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuelle Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde Suriye konulu toplantıda bir araya gelecek. Zirve öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov bir araya geldi. İkilinin görüşmesinin içeriği hakkında bir açıklama yapılmadı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da zirve öncesi Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldi. İki bakanın İdlib’deki son durum hakkında görüştüğü bildirildi.

Zirvede, Kasım ayı sonunda görevi bırakacağını açıklayan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da hazır bulunacak. De Mistura daha önce yaptığı açıklamada dört lidere BM’nin Suriye’de bir anayasa komitesi hazırlaması için uluslararası konsensüse ihtiyaç olduğunu hatırlatacağını söylemişti.

Fransa ve Rusya’dan toplantıyla ilgili beklentilere ilişkin temkinli açıklamalar gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazarlık konumunu güçlendireceği ifade ediliyor.

İdlib ve Suriye’de siyasi çözümün masada olacağı zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın “Zirve toplantısında başta sahadaki durum, İdlib mutabakatı ve siyasi süreç olmak üzere Suriye ihtilafının tüm veçheleriyle ele alınması ve ihtilafa kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılması öngörülmektedir” açıklaması yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.