İmam Ali Hamaney, nükleer anlaşmayla ilgili uyarılarda bulundu

  • 23 Ekim 2015
  • 924 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney, nükleer anlaşmayla ilgili uyarılarda bulundu

Dünya Müslümanlarının ve Mustazaflarının Rehberi Seyyid İmam Ali Hamaney, İran Cumhurbaşkanı ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Ruhani’ye bir mektup göndererek, nükleer faaliyetler alanındaki ortak eylem planı (Bercam) hakkında İslami Şura Meclisi ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nde sürdürülen dakik incelemelere işaretle, bu bağlamda milli çıkarların korunması amacıyla önemli uyarılarda bulundu ve 9 önemli noktaya uyulmasını buyurarak, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nin 10 Ağustos 2015 tarihli ve 634 sayılı toplantısında alınan kararı, hatırlatılan noktalara riayet olunması şartıyla onayladığını açıkladı.

Bu mektubun tam metni şöyle:

‘Bismillahirrahmanirrahim,
İran Cumhurbaşkanı ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Sayın Ruhani
Allah’ın selamı üzerinize olsun.
Ortak eylem planı adlı anlaşmanın İslami Şura Meclisi, özel komisyon, diğer komisyonlar ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi tarafından tam bir sorumluluk duygusu içerisinde ve dakik olarak incelenmesi ardından bu anlaşma şu anda yasal kanallardan geçmiş olup, şu anda benim görüş açıklamamı beklemektedir. Bu nedenle zatınız ve konuyla direkt ya da dolaylı olarak ilgisi bulunan diğer yetkililerin, milli çıkarlar ve ülkenin yüksek maslahatının korunması için yeterli fırsatı elde edebilmeniz için bazı noktaları hatırlatmayı gerekli görmekteyim.

1- Her şeyden önce bu problemli sürecin tüm aşamalarında yer alan yetkililer ve bu cümleden olmak üzere anlaşmanın müsbet noktalarının izahı ve bu noktaların güçlendirilmesinde olanca çabasını esirgemeyen son müzakereci heyet, övgüye layık zarif değerlendirmeleriyle anlaşmanın zaaf noktalarını hepimize hatırlatan eleştiri sahipleri ve özellikle de meclis özel komisyonu başkanı ve üyeleri, kendi mülahazalarını sunarak kimi boşlukları dolduran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi üyeleri ve nihayet ihtiyatlı bir planı kabul ederek doğru icra yolunu hükümete sunan İslami Şura Meclisi Başkanı ve temsilcileri, ayrıca bunca farklı görüşlerine rağmen kamu oyu karşısında anlaşma hakkında eksiksiz bir resim yansıtan Radyo-Televizyon Kurumu ve basın-yayın organlarındaki yazarlara teşekkürlerimi bildirmekteyim. İslam Cumhuriyeti’nin ibretli ve unutulmaz meselelerinden biri olduğu düşünülen bir konuda gözlemlenen böylesine yoğun çaba, fikir ve çalışma hacmi hoşnut vericidir ve takdire değer niteliktedir.

2- Zat-ı aliniz, İslam Cumhuriyeti’nin meseleleri içerisinde yıllar boyu yoğrulduğunuz için doğal olarak şunu bilmektesiniz ki Amerika Birleşik Devletleri başka hiç bir alanda değil de nükleer faaliyetler konusunda İran karşısında yalnızca düşmanlık ve ihlal yöntemini benimsemiştir ve gelecekte de bu yöntemin dışına çıkması beklenmemektedir. Amerikan Başkanı’nın bana gönderdiği ve İslam Cumhuriyeti’ni devirme kasdı taşımadığını belirttiği iki mektuptaki açıklamaları, ülke içindeki fitne eylemlerine taraftarlığı ve İslam Cumhuriyeti karşıtlarına sağladığı mali yardımlarla ne denli gerçek dışı olduğunu ortaya koydu. Bu şahsın İran’a yönelik açık askeri ve hatta nükleer tehditleri, Amerikan şeflerinin gerçek niyeti üzerindeki perdeyi kaldırmış olup, bu tehditler uluslararası mahkemelerde kendi aleyhine uzun bir iddianameye dönüşebilir. Dünyadaki siyasal otoriteler ile çoğu milletlerin kamuoyu bu bitmek bilmez düşmanlığın temel faktörünü, İran İslam Cumhuriyeti’nin İslam İnkılabı’ndan yükselen mahiyeti ve kimliği olduğunu bilmektedir. Emperyalist sulta düzeni karşısında haklı İslami çizgisindeki duruş, zayıf milletler karşısındaki aşırılıklar ve dayatmalar önünde dikilmek, Amerika’nın ortaçağ diktatörlerini destekleyerek bağımsız milletleri bastırmasını ifşa etmek, Filistin milletini ve diğer yurtsever direniş gruplarını aralıksız olarak savunmak, gasıp siyonist rejimin başı üzerinde dünyanın beğenisini kazanan bir biçimde mantıklı haykırışları sürdürmek Amerika Birleşik Devletleri’nin İslam Cumhuriyeti aleyhindeki düşmanlığını kaçınılmaz kılan faktörleri oluşturmaktadır ve bu düşmanlık, İslam Cumhuriyeti deruni gücü ve kalıcılığını sürdürerek onları me’yus ettiği sürece devam edecektir.

Amerikan devletinin nükleer faaliyetler ve bu bağlamdaki uzun ve sıkıcı müzakereler konusundaki davranış ve söylemleri de onların hırçınlık ve düşmanlıklarını yansıtan zincirin bir başka halkasını oluşturmaktadır. İran tarafına direkt müzakereyi kabul ettirebilmek niyetiyle ilk açıklamalarındaki ikilemlere dayalı aldatmacaları, iki yıllık müzakereler boyunca sürekli olarak verdikleri sözleri çiğnemeleri, siyonist rejimin istekleriyle koordineli hareketleri ve müzakerelerde yer alan Avrupa’lı devletler ve kurumlar karşısındaki diplomatik zorbalıkları Amerika’nın nükleer müzakerelere katılma aldatmacasının, bu sorunun adil bir çözüme kavuşturulması niyetiyle değil de İran İslam Cumhuriyeti hakkındaki düşmanca hedeflerini ilerletme amacını güttüğünü gözler önüne sermiş bulunmaktadır.

Hiç kuşkusuz, Amerikan devletinin düşmanca niyetleri karşısında uyanık olarak hareket edilmesi ve bu yüzden müzakereler sürecinde İslam Cumhuriyeti yetkililerinin gösterdiği özel duruş, çoğu kez ağır zararların dayatılmasını önlemiştir.

Bununla birlikte müzakerelerin ortak eylem planı çerçevesinde biçimlenen ürünü, müphem noktalar ve yapısal zaaflar içermektedir ki, dakik ve sürekli bir gözetimin olmaması halinde ülkenin şu andaki durumu ve geleceği için büyük hasarlara yol açabilir.

3- Meclisin madde içeren son kanunu ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi kararnamesinde yer alan 10 mülahaza yararlı ve etkin noktalar içermektedir ki riayet olunması gerekir. Bununla birlikte zaruri noktalar içeren bazı görüşler daha var ki, o iki belge hakındaki vurgulamalara ilave olarak duyurulmaktadır.

İlk olarak; İran tarafından müzakerelerin kabulü, zalimane ekonomik ve mali yaptırımların iptali hedefini güttüğünden ve ayrıca onun yürürlüğe girmesi ortak eylem planında İran’ın girişimleri sonrasına ertelendiğinden, karşı tarafların sapmalarını önlemek için yeterli ve güçlü garantilerin sağlanması zaruridir ve bunlardan biri Amerikan Başkanı ile Avrupa Birliği’nin yaptırımların iptal edildiğine dair yazılı duyurusudur. Avrupa Birliği ile Amerikan Başkanı’nın duyurusunda yaptırımların tamamen kaldırıldığı açıkça belirtilmelidir. Yaptırım mekanizmasının korunacağına dair her türlü görüş açıklaması, ortak eylem planının çiğnenmesi anlamına gelmektedir.

İkinci olarak; 8 yıllık bir sürede müzakerelerin tarafı olan ülkelerce her türlü ambargonun, hangi düzeyde ve hangi bahaneyle (sürekli tekrarlanan terörizm ve insan hakları gibi uyduruk bahanelerle) olursa olsun konulması, ortak eylem planının çiğnenmesi demektir ve hükümet, meclisin çıkarttığı kararın 3. maddesi uyarınca gerekli girişimleri yerine getirmeli ve ortak eylem planı çerçevesindeki faaliyetlerini durdurmalıdır.

Üçüncü olarak; sonraki iki maddeyle ilgili girişimler, atom ajansının yalnızca şu andaki ve geçmişteki mevzuları (pmd) içeren dosyanın kapatıldığını duyurması durumunda başlatılabilir.

Dördüncü olarak; Erak fabrikasının ağır kimliğinin muhafazasıyla modernizasyonu girişimi, yalnızca alternatif plan hakkındaki kesin ve güvenilir anlaşma ile yeterli tazminin sağlanması durumunda başlayabilir.

Beşinci olarak; yabancı bir devletle mevcut zenginleştirilmiş uranyumun sarı kek karşılığında mübadele işlemi yalnızca güvenilir bir anlaşma ve yeterli garantilerin sağlanması durumunda başlayabilir. Bu pazarlık ve ilgili mübadele, tedrici olarak ve çeşitli defalarda gerçekleştirilmelidir.

Altıncı olarak; meclisin kararları uyarınca, muhtelif aşamalarda şu andan itibaren 15 yılı kapsayan ve 190 bin izotopik işlem birimine varacak olan ilerleme yöntemini içeren ve atom enerjisi endüstrisinin orta erimde gelişimi için zaruri olan plan ve kolaylıklar, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nde hazırlanmalı ve dikkatle incelenmelidir. Bu plan, ortak eylem planı eklerinde yer alan bazı konulardan doğan her türlü kaygıyı ortadan kaldırmalıdır.

Yedinci olarak; Atom Enerji Ajansı, bir yürütme organı olarak tahkik ve geliştirme çalışmalarını, ortak eylem planında kabul gören uranyum zenginleştirme teknolojisi 8 yıllık dönemin bitiminde herhangi bir eksiklik taşımayacak bir biçimde örgütlemelidir.

Sekizinci olarak; ortak eylem planı belgesiyle ilgili müphem durumlarda karşı tarafın yorumları kabul edilmeyecektir ve başvurulacak merci’, müzakerelerin metnidir.

Dokuzuncu olarak; ortak eylem planı metnindeki karmaşıklıklar ve müphem noktalar ve ayrıca karşı tarafın ve özellikle Amerika’nın aldatmacaları ya da anlaşmanın çiğnenmesi veya sapmaya uğranması yönündeki sanıların, girişimlerin ilerleme sürecinin, karşı tarafın taahhüdlerini yerine getirip getirmediğinin ve yukarıda zikredilen gerekliliklerin gözetlenmesi için güçlü, bilinçli ve zeki bir heyetin teşkili zaruridir. Bu heyetin terkibi ve görevleri, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nce belirlenerek kabul edilmelidir.

Yukarıda zikrolunan noktalar dikkate alınarak, Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nin 10 Ağustos 2015 tarihli ve 634 sayılı toplantısında alınan karar, hatırlatılan noktalara riayet olunması şartıyla onaylanmaktadır.

Sözün sonunda, çeşitli toplantılarda size ve diğer hükümet yetkililerine ve genel toplantılarda da değerli halkımıza hatırlattığım üzere, her ne kadar yaptırımların kaldırılması İran milleti üzerindeki zulmün giderilmesi ve haklarının geri alınması açısından zaruri bir eylem olsa da; ekonomik açılım, geçim şartlarının iyileştirilmesi ve mevcut sıkıntılara son verilmesi, direniş ekonomisi ciddiye alınmadıkça ve tüm boyutlarıyla uygulanmadıkça mümkün olmayacaktır. Bu amacın ciddiyetle izlenmesi için gerekli gözetimin yerine getirilmesi ve özellikle de milli üretimin takviyesine özel bir ilgi gösterilmesi umulur. Ambargoların kaldırılmasından sonraki durumun, sınırsız bir ithalatla sonuçlanmamasına ve özellikle de Amerika’dan her türlü tüketim maddesinin ithalinden ciddi olarak kaçınılmasına dikkat ediniz.

Zat-ı aliniz ve diğer yetkililer için Allahu tealadan başarılar niyaz etmekteyim.’

Seyyid Ali Hamenei
21 Ekim 2015

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.