İmran Han, Muharrem yas törenleri İran’dan model alınarak yapılacak

  • 13 Ağustos 2020
  • 5.411 kez görüntülendi.
İmran Han, Muharrem yas törenleri İran’dan model alınarak yapılacak

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hz. Hüseyin’in şehadetinin yıldönümü Muharrem kutlamalarının İran’ın örnek alınarak yapılacağını söyledi.

Tesnim haber ajansına göre, İmran Han, dün  yaptığı konuşmada, İran’da Muharrem yasında sağlık tavsiyesine uymanın zorunlu olduğunu, Pakistanlı Şiilerin de İran’daki örnekleriyle Muharrem merasimleri düzenleyebileceklerini söyledi.

Pakistan Başbakanı, bu ülkedeki korona vakaları ve ölümlerinin azaldığını belirterek, Muharrem matem merasimlerinin hijyen şartlarına göre yapılması  gerektiğini söyledi.

Aşura, Onuncu gün anlamına gelir. Muharrem ayının onuncu günüdür. Şehitlerin efendisi Hz. Hüseyin’in (a.s), oğullarının ve yarenlerinin şehadet günüdür.

Aşura, İmam Hüseyin’in (a.s) 10 Muharrem’de şehadete ermesinden dolayı en büyük matem günü sayılmaktadır. Zira bu günde Peygamber ailesine en büyük zulümler reva görülmüş ve bundan dolayı İslam düşmanları, bugünü bayram ve sevinç günü saymışlardır. Ancak Ehlibeyt dostları bugünü yas günü olarak görür, Kerbela’da katledilen İslam kahramanlarının şehadetlerini gözyaşlarıyla yâd ederler.

Aşura, asırlardır hak ile batıl arasında bir hesaplaşma ve din yolunda candan geçme, fedakarlık sergileme günü olarak bilinen bir gündür. İmam Hüseyin (a.s), böyle bir günde az sayıdaki imanlı, izzetli ve onurlu yarenleriyle Yezid’in taş kalpli, dinsiz ve zalim ordusuna karşı kıyam etmiş, Kerbela’yı Allah âşıklarının kalplerinde her zaman yaşayacak bir meşale kılmıştı.Her he kadar bir günle sınırlı olsa da, Aşura’nın bıraktığı etkiler kıyamete kadar sürecektir.Bugün, kalplerin derinliklerinde öyle derin izler bırakmıştır ki, her yıl Muharrem ayının ilk on günü, özellikle de Aşura günü, tüm Ehlibeyt dostları için hürriyet abidesi, şehadet ve cihat ekoli hâline gelmiş, İmam Hüseyin’e (a.s) karşı büyük bir sevgi seli oluşmasına vesile olmuştur.

Aşura, Peygamber efendimizin (s.a.a) “Hüseyin bendendir, ben de Hüseyin’denim” hadisinin tecellisi olmuş, İslam dini, şehitlerin Efendisi’nin kanıyla yeniden canlanmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.