İngiliz The Times gazetesi: IŞİD’e katılan 300 İngiliz Türkiye’de saklanıyor

  • 28 Aralık 2017
  • 1.436 kez görüntülendi.
İngiliz The Times gazetesi: IŞİD’e katılan 300 İngiliz Türkiye’de saklanıyor

İngiliz The Times gazetesi, IŞİD’e katılan 300’e yakın İngiliz’in, örgütün Suriye ve Irak’ta aldığı yenilgi sonrası Türkiye’de saklandığını yazdı.

The Times’ın baş sayfasında yer verdiği habere göre, Suriye’nin Rakka kenti ile Irak’ın Musul kentinin IŞİD’den geri alınması sonrası binlerce IŞİD mensubu  Türkiye’ye kaçtı. Bunların 300’e yakını İngiltere’den örgüte katılanlar.

Anthony Loyd, Michael Evans ve Fiona Hamilton mahlaslı haberde, Batılı ülkelerdeki istihbarat kuruluşlarının IŞİD’in olası saldırılarından kaygı duyduğu belirtildi. Haberdeki bilgiler, Suriyeli Kürt istihbarat kaynaklarına ve İngiliz güvenlik kaynaklarına dayandırıldı.

The Times gazetesine konuşan Suriye’de Batılı istihbarat kuruluşlarıyla çalışan istihbarat görevlisi Ciwan Xhalil, gözaltı merkezleri ve hapishanelerde tutulan IŞİD’liler arasında birçok Avrupa vatandaşı olduğunu, İngiliz savaşçıların büyük bölümünün ise kaçtığının düşünüldüğünü söyledi.

Habere göre, IŞİD’e katılmak için yola çıkan 850 İngiliz’in yaklaşık yarısı geri döndü. Örgüte katılanların 130’unun öldüğü ise doğrulandı.

Habere göre, 2015’ten bu yana Avrupa’da gerçekleşen 40 saldırılardan 3’ünde saldırganlar Irak ve Suriye’den geri dönen yabancı savaşçılardan oluşuyordu. Avrupa’daki saldırılarda hayatını kaybedenlerin yarısıysa, yabancı savaşçıların düzenlediği bu saldırıların kurbanlarıydı.

Bilindiği gibi Suriye’de buhranın çıktığı 7 yıl öncesinden beri IŞİD ve diğer terör örgütleri Amerika ve diğer batılı devletlerin askeri ve mali her türlü yardım ve desteklerini almaktaydılar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.