Irak hava sahasını ihlal eden Suudi savaş uçakları IŞİD’e destek için el-Anbar’da

  • 06 Haziran 2015
  • 810 kez görüntülendi.
Irak hava sahasını ihlal eden Suudi savaş uçakları IŞİD’e destek için el-Anbar’da

Suudi savaş uçaklarının Irak üzerinde uçuş yapması az rastlanır bir olay olmasına rağmen, IŞİD mevzilerinin el-Anbar’da Irak hava kuvvetlerince vurulmasından tam bir gün sonra gerçekleşiyor olması dikkat çekiyor.

Irak Parlamentosundan üst düzey bir milletvekili, Suudi Arabistan’ın savaş uçaklarının Irak hava sahasını ihlal etmesini kınayarak, Suud rejimini, Bağdat’a yönelik her türlü hasmane ve maceracı girişimden kaçınmasını istedi.

Suudi Arabistan ordusuna ait savaş uçaklarının Irak’ın batısında yer alan ve olayların yaşandığı el-Anbar eyaleti üzerinde uçuş yaptığına dair haberlerin yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim ez-Zamili, Suudi Arabistan’ın jetlerinin Irak hava sahasını ihlal etmesini eleştirdi, Âl-i Suud rejiminin Irak’a karşı her türlü hasmane girişimi konusunda uyardı.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı, Suudi Arabistan’ın Irak’a yönelik yeniden maceraya kalkışırsa, Irak uçaksavarlarının saldırgan Suudi uçaklarına ateş açacağını belirtti.

Irak Parlamentosunun Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim ez-Zamili, bu ülkenin hava sahanlığının Suudi Arabistan savaş uçakları tarafından ihlal edilmesi ve el-Anbar’da IŞİD terör örgütüyle temas halinde olmalarını kınayarak, onların bu girişimlerinin sonucu karşısında uyarıda bulundu.

İrna’nın Sumeriye News’den naklen verdiği haberde, Hakim ez-Zamili çarşamba günü yaptığı açıklamada, Irak’ın, Suudi savaş uçaklarının el-Anbar eyaletinin el- Nehib bölgesi hava sahanlığını IŞİD karşıtı uluslar arası koalisyona katılma bahanesiyle ihlalini kınadığını belirtti.

ez-Zamili bundan önce iki Katarlı, iki Bahreynli ve iki Suudi pilotun IŞİD terör örgütüyle temas halinde oldukları ve Irak ordu güçlerinin zayıf noktaları hakkında onlara bilgi verdiklerini ifşa etmişti.

Irak’ın batısında yer alan el-Anbar üzerinde Suudi savaş uçaklarının uçuş yaparak bu ülkenin hava sahasını ihlal ettiği haberi yayınlanırken, Irak hava kuvvetleri bundan bir gün önce IŞİD’e karşı geniş çaplı bir operasyon düzenleyerek, yüzlerce tekfirci-terörist IŞİD unsurunu aynı bölgede öldürmüştü.

Irak ordu komutanlığının ifadelerine göre, salı günü Irak hava kuvvetleri planlı bir saldırı düzenleyerek, Suriye’den Irak topraklarına personel taşıyıcı araçlarla girmeye çalıştığı sırada en az 300 teröristi öldürdü, yüzlerce teröristi de yaraladı.

Suudi savaş uçaklarının Irak üzerinde uçuş yapması ise az rastlanır bir olay olmasına rağmen, IŞİD mevzilerinin el-Anbar’da Irak hava kuvvetlerince vurulmasından tam bir gün sonra gerçekleşiyor olması dikkat çekiyor.

Oysa Iraklı yetkililer defalarca, ABD ve Suudi Arabistan’ın terör örgütü IŞİD’le gizili işbirliği ve irtibat içinde olduğunu ve Riyad ile Washington’un Irak’ta işbaşındaki teröristlere para ve silah desteği verdiğini bildirmiş, hatta bunun belgelerini yayınlamışlardı.

İrib

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.