Irak parlamentosunda Barzani’nin yargılanması için imza toplanıyor

  • 24 Ağustos 2015
  • 954 kez görüntülendi.
Irak parlamentosunda Barzani’nin yargılanması için imza toplanıyor

Irak parlamentosunda grubu bulunan Kanun Devleti Koalisyonu, ‘Musul’un IŞİD terör çetelerine teslim edilmesinde rolü olduğu’ gerekçesiyle görev süresi dolan Başur bölge başkanı Mesut Barzani’nin yargılanması için imza toplamaya başladı.

Irak eski başbakanı Nuri El-Maliki’nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Heyder Sitar El-Mewlî tarafından yapılan basın açıklamasında; ‘Musul’un IŞİD çetelerine teslim edilmesinde Mesut Barzani’nin de rolü olduğunu’ ileri sürerek Barzani’nin yargılanması için parlamentoda bir grup parlamenterle birlikte imza toplamaya başladıklarını duyurdu.

Toplanacak imzaların önümüzdeki hafta resmi bir rapora dönüştürülerek Parlamento başkanlığına sunulacağını söyleyen Heyder Sitar El-Mewlî, “bu imzalar, Şengal’in DAIŞ çetelerinin eline geçmesinde ve Êzîdî kardeşlerimizin yüz yüze bırakıldıkları trajik durumlarda suçu olan Mesûd Barzanî ve birtakım peşmerge komutanının yargılanması, hesabının sorulması içindir” dedi.

Kanun Devleti Koalisyonu milletvekili Heyder Sitar El-Mewlî, açıklamasının sonunda ise, Barzani’nin Şengal’in düşmesinde kusuru bulunduğuna dair belgeleri şimdiden toplamaya başladıklarını kaydetti.

Irak Parlamentosu 1 Aralık 2014’te Başbakan Haydar El-İbadi’nin talimatıyla Musul’un düşmesini araştırmak üzere 26 kişilik bir komisyon kurmuştu. Komisyon başkanlığına Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim Zamili, başkan yardımcılığına da Kürt parlamenter Şaxewan Abdullah atanmıştı.

Komisyon, araştırma kapsamında Mesud Barzani’ye de cevaplanmak üzere bazı sorular yöneltmişti.

Ancak Bölge Başkanlığı, Musul’un düşmesiyle hiçbir ilgilerinin olmadığı gerekçesiyle soruları cevaplamak yerine, 1 Temmuz 2015 tarihinde bir açıklama notu yazmakla yetinmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.