Irak tek ses: ‘Şii-Sünni kardeştir vatanı böldürtmeyiz’

  • 17 Ağustos 2015
  • 699 kez görüntülendi.
Irak tek ses: ‘Şii-Sünni kardeştir vatanı böldürtmeyiz’

Irak’ın başkenti Bağdat’ta parlamentonun lağvedilmesi ve yargı reformu talebinde bulunan binlerce kişi, Tahrir Meydanı’nda toplandı. Göstericiler Ayetullah Ali es-Sistani ile Başbakan Haydar el-İbadi’nin posterlerini taşıdı. İbadi’nin açıkladığı reform kararlarına destek veren göstericiler, “Ey İbadi, yürü ve değişimde gecikme”, “Hepimiz seninleyiz”, “Demir yumrukla vur” şeklinde sloganlar attı. Göstericiler, “Sünni, Kürt ve Şii değil, siviller ve sivil devlet var”, “Şiisi, Sünnisi kardeştir, bu vatanı böldürmeyiz” sloganlarıyla da Irak’ın bütünlüğünün korunması gerektiği yönünde mesajlar verdi.

Irak’ta elektrik kesintileri ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıkların protesto edilmesi, yargı reformu ve yolsuzluklarla mücadele talebiyle başta başkent Bağdat olmak üzere, Diyala, Kerkük, Babil, Necef, Kerbela, Babil, Kut, Amara,
Nasıriyye, Divaniyye ve Basra gibi büyük kentlerde her cuma gösteriler düzenleniyor.

YOLSUZLUĞA KARŞI 
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, geçtiğimiz hafta içinde ABD’nin 2003 yılındaki işgalinden sonra uygulamaya koyduğu ve mezhep kotasına dayanan başbakanlık yardımcılıklarını lağvetmiş, yolsuzluğa karşı büyük bir kampanya başlatmıştı. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da eylemleri ve İbadi’nin uygulamalarını desteklediğini belirtmişti.

Abna

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.