Irak, Türk askerleri konusunda Arap Birliğine başvurdu

  • 08 Ekim 2016
  • 1.043 kez görüntülendi.
Irak, Türk askerleri konusunda Arap Birliğine başvurdu

Irak dışişleri bakanı Arap Birliğinden Irak’ın tutumuna destek vererek, Türk askerlerinin Irak topraklarından çıkmasını talep etmesini istedi.

El-Irakiye televizyonunun bildirdiğine göre dün akşam saatlerinde Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abul-Gheit ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Irak dışişleri bakanı İbrahim Caferi, Irak’ın uluslararası topluluktan IŞİD’e karşı mücadelede Irak’ın yanında yer almalarını istediğini, ama Türkiye’den de Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlale son vermesini istediğini söyledi.

Türk yetkililerin Irak’la ilgili eylem ve söylemlerini eleştiren Caferi, Irak dışişleri bakanlığının bu hususta bir kaç kez Türkiye yetkilileri ile temas kurduğunu ve onlardan Başika’daki askerlerini Irak topraklarından geri çekmesini istediğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklama da ise, Bağdat yönetiminin, Türk askerlerinin Irak’tan “bir an önce, koşulsuz” çekilmesini talep ettiği bildirildi.

Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karışıldığını belirten Irak dışişleri bakanlığı konuya ilişkin BMGK’dan acil bir toplantı düzenlemesini talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali El Hakim tarafından BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na sunulan mektupta, Türk askerlerinin Irak’ta bulunması ve TBMM’de alınan sınır ötesi tezkere kararı hakkında BMGK’da görüşülmesini istendi.

Mektupta, IŞİD’e karşı mücadele ve Musul’un kurtuluş operasyonunun yaklaşması nedeniyle uluslararası alanda Irak’a verilen desteklerin yoğunlaşması da talep edildi.

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abul-Gheit dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nden Irak’ın egemenliğine saygı göstererek, karmaşa yaratan söylemleri durdurması çağrısında bulundu.

Gheit yaptığı açıklamada, Temmuz ayında Arap Birliği’nin Nouakchott Zirvesi’nde onaylanan bölgesel güvenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasıyla ilgili kararı hatırlattı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.