Irak, Türkiye’yi hem uyardı, hem süre verdi

  • 07 Aralık 2015
  • 846 kez görüntülendi.
Irak, Türkiye’yi hem uyardı, hem süre verdi
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin askerlerini Irak’ın kuzeyinden geri çekmemesi halinde yasal ve diplomatik seçeneğe başvuracağı uyarısında bulunuldu.

Irak Başbakanı el-İbadi’nin Sözcüsü Saad Hadisi, Türkiye’nin Türk askerlerinin eğitim misyonu ile ilgili iddialarına gösterdiği tepkide, bu ülke topraklarında muhtalif ülkelerden askeri danışmanların bulunduğunu, ancak hiçbirinin silahlı olmadığını kaydetti.

el-Hadisi, ” iyimser baksak bile Türkiye askerlerinin Musul’a Irak’ta askeri eğitim için girdiyse, o zaman bunca ağır silah ve tankları, neden Irak’a sokmuştu?”

Iraklı yetkili, Türk askerlerinin bunca silahla Irak topraklarına girmesinin Irak’ın egemenliğinin ihali ve uluslararası kurallara aykırı olduğunu vurguladı.

el-Hadisi sözlerinin devamında, Türk askerlerinin Irak merkezi yönetiminin talebi üzerine Irak’a girmediğini hatırlatarak, Türkiye’nin Irak’ın askerleri bu ülkeden geri çekme talebini dinlememesi halinde, Bağdat’ın bu krize son vermek için başka yollara başvuracağını ifade etti.

Öte yandan, Irak Parlamentosu’ndaki Ulusal Koalisyon Partisi üyeleri, Bağdat’ın Türk askerlerinin bu ülke topraklarını terk etmesi için askeri girişimde bulunmasını, ayrıca, Türkiye ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerini kesmesini istedi.

Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi de, Türk askerlerinin Irak topraklarına girmesini kınayıp, Türk askerlerinin Irak’a girmesinin bu ülkenin egemenliğine yapılmış bir saldırganlık olduğunu belirtti.

Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz ile telefonla görüşen Irak Savunma Bakanı, Türkiye’nin bu girişiminin iyi komşuluk ilkesine ters düştüğünü kaydetti.

Türkiye Savunma Bakanı da, ülkesinin bu girişimini izah ederken, bunun halk birliklerini eğitmek için Zilkan askeri üsüne konuşlanan Türk askeri danışmanlarını korumak amacıyla yapıldığını ileri sürdü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.