Irakçi: İran’ın nükleer sabrı sona ermek üzere

  • 01 Mayıs 2019
  • 1.072 kez görüntülendi.
Irakçi: İran’ın nükleer sabrı sona ermek üzere

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, Bercam nükleer anlaşması Amerika’nın tutumu yüzünden tehlikeyi girdiğini ve her an son bulabileceğini belirterek, İran’ın sabrı da sona ermek üzere olduğunu kaydetti.

Türkiye yönetimi ile istişarelerde bulunmak üzere Ankara’da bulunan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi Salı günü Ankara’da Türkiye stratejik etüt merkezinde düzenlenen siyasi oturumda yaptığı konuşmada, Amerika devletinin Bercam nükleer anlaşmasından çekilmesi üzerinden bir yıl geçtiğini ve anlaşmanın Avrupalı tarafı olan üç ülke yani İngiltere, Fransa ve Almanya, halâ İran’ın bu anlaşmadaki çıkarlarını güvence altına almak için bir yol bulamadıklarını belirtti.

UAEK şimdiye kadar 14 raporda İran’ın Bercam nükleer anlaşmasındaki yükümlülüklerine bağlı kaldığını onayladığını hatırlatan Irakçi, oysa İran şimdiye kadar bu anlaşmadan hiç bir fayda görmediğini kaydetti.

AB troykası İran ile ticaret yapmak için INSTEX adında bir mali kanal kurduğunu belirten Irakçi, ancak bu mekanizma da şimdiye kadar hiç bir faaliyette bulunmadığını ifade etti.

Irakçi, Amerika devletinin BM güvenlik konseyinin kararnamesine aykırı bir kararla Bercam nükleer anlaşmasından çekilmesi İran’ın uluslararası anlaşmalara yönelik güvenini de sarstığını vurguladı.

AB troykası Amerika devleti Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından çekildikten sonra İran ile ticareti Avrupalı küçük ve orta ölçekteki firmalar için kolaylaştırmak üzere özel mali kanal açma sözü verdi ve sonunda 31 Ocak 2019’da bu kanalın INSTEX adı ile açıldığını ilan etti, fakat kanal şimdiye kadar hiç bir uygulamada bulunmadı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.