Irakçi: İran’ın, petrol yaptırımlarına karşı türlü ajandası var

  • 24 Temmuz 2018
  • 1.352 kez görüntülendi.
Irakçi: İran’ın, petrol yaptırımlarına karşı türlü ajandası var

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, ABD’nin İran’a petrol yaptırımlarına işaretle, durumun İran’ın petrol ihraç edemeyeceği şekilde olması halinde, İslam Cumhuriyeti’nin bu girişime karşı türlü ajandası olduğunu belirtti.

El-Alem televizyon kanalına konuşan Irakçi, “İran’ın petrol ihracatı yapılmazsa, başkalarının petrol ihracatını oturup izlemeyeceğiz. Eğer ihracat yapmazsak başkaları da yapamaz. Bu konuda farklı seçenekler ve alternatiflere sahibiz. Seçenekler arasında sırf Hürmüz Boğazı yer almıyor” ifadelerini kullandı.
Irakçi, AB’nin İran’a sunduğu ekonomik paketi hususunda müzakerelerin halen devam ettiğini belirterek, “Hedefimiz İran petrolünü satıp petrol parasını tahsil etmek. Bu müzakerelerle petrol satışı için pratik bir mekanizma bulmaya çalışıyoruz” dedi.
“AB’nin sunduğu pakette petrol, doğalgaz, sigorta ve bankacılık gibi konular yer alıyor. AB’den taahhütlerini yerine getirme konusunda pratik çözümler sunmasını bekliyoruz. Bu konuda Avrupalı taraflarla pazarlıklar devam ediyor” diyen Irakçi, AB’nin 5 Ağustos’a kadar İran’a pratik bir güvence sağlaması gerektiğini vurguladı.
Abbas Irakçi, İran-Suudi Arabistan ilişkilerini de değerlendirerek, Riyad yönetiminin İran başta olmak üzere bölge ile ilgili politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
İranlı yetkili, “Yemen, Bahreyn, Lübnan, Katar, Suriye, Irak ve IKBY’de meydana gelen tüm felaketler, Suudiler tarafından yapılan hatalardan kaynaklanıyor” diye konuştu.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.