Irakta Kabinenin Kurulması ile Siyasi Çıkmaz Son Buldu

  • 26 Ekim 2018
  • 1.333 kez görüntülendi.
Irakta Kabinenin Kurulması ile Siyasi Çıkmaz Son Buldu

Irak’ta yeni kabinenin kurulması ile siyasi çıkmaz dönemi resmen sona erip yeni bir dönem başlamış oldu.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi geçen gün yeni kabine üyelerini Irak Parlamentosuna tanıttı. Böylece Hayder İbadi’nin devri resmen sona ermiş oldu.
Irak kabinesi bir başbakan ve 22 bakandan oluşmaktadır. Abdülmehdi dün 21 bakanın ismini Parlamento’ya sundu ancak Kürtlerin kotası sayılan Göç ve Göçmenler Bakanlığını yönetecek isim hala belirlenmemiştir.
Irak Başbakanı’nın kabinesinin güvenoyu için, Irak Parlamentosunun üçte ikisi oturumda bulunması gerekiyor. Irak’ın mevcut Parlamentosunda 329 milletvekili bulunmaktadır. Böylece Başbakan ve kabinesinin güvenoyu oturumunun resmiyeti için 220 temsilcinin oturumda olması şart. Bu olay Irak siyasi grupları ve partilerinin mevcut durumun hassasiyetini kavradığını ve İbadi hükümetinden Abdülmehdi hükümetine geçiş yapması konusundaki oybirliğini göstermektedir.
Bunlara rağmen Irak siyasi grupları arasında hala bazı anlaşmazlıklar da söz konusudur. 14 Bakanın güvenoyu oturumunun yapılması ve Göç ve Göçmenler Bakanı yanısıra 7 bakanın güvenoyu oturumunun 6 Kasım oturumuna ertelenmesi ise siyasi ihtilaflardan kaynaklanmıştır.
Irak siyasi grupları arasındaki ihtilaflar ile ilgili iki noktaya dikkat etmek gerekir. İlk olarak Irak siyasi grupları arasında hala pay isteme ve gruplaşma fikrinin hakim olmasıdır. Örneğin Kürtlerin kotası olan Göç ve Göçmenler Bakanlığına kimsenin atanmaması, Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtsever Birliği arasındaki ihtilaflardan kaynaklanmıştır. Bunun yanı sıra iki önemli İçişleri Bakanı ve Savunma Bakanının güvenoyu oturumlarının ertelenmesi de Irak siyasi grupları arasındaki ihtilafların bir başka göstergesidir.
Aynı zamanda İçişleri Bakanı olarak Parlamento’ya adı verilen Falih Feyyaz’ın güvenoyu oturumunun ertelenmesi de bazı grupların karşı gelmelerinden dolayı yaşandı. Falih Feyyaz daha önce Haşdi Şabi başında bulunuyordu ve daha sonra da Haydar İbadi tarafından bu görevden alınmıştı. Bundan dolayı Irak siyasi grupları arasındaki ihtilaflar hala devam etmektedir. İkincisi ise siyasi ihtilafların her zaman olumsuz sonuçlar doğuracağının doğru olmadığı, aksi halde tek bir akımın hakim olmadığı ülkeler gibi Irak’taki siyasi sistemin de zinde olduğunu göstermesidir.
Adil Abdülmehdi kabinesi ile ilgili birkaç noktaya da değinmek yerinde olacaktır. Abdülhadi Başbakan Yardımcısı makamlarını eledi. Adil Abdülmehdinin kabinesine baktığımızda onun yapısal kısıtlamaları ve siyasi liderlerin pay istemelerini de göz önünde bulundurduğu ortadadır. Bu konuda Fuad Hüseyin’nin Hazine Bakanı olarak tanıtılmasına değinebiliriz. Fuad Hüseyin daha önce IKYB’nin başında olan Mesud Barzani’nin kalem müdürü idi ve daha sonra da Berhem Salih ile Irak Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rekabette kaybeden isimdi.
Bu doğrultuda Iraklı Analist Haşim el-Haşimi bu ülkenin yeni kabinesi ile ilgili Adil Abdülmehdi’nin kabine üyelerini seçmesinde yabancılardan gelen tavsiyeleri ve siyasi liderlerin önerilerini göz önünde tuttuğunu ve bunun da kabine için büyük bir zafiyet sayıldığını düşünüyor.
Abdülmehdi’nin Kabinesi 6 Kasım’da tamamlanacak ancak onun yasal olarak bir ay içerisinde kabinesini hazırlayıp meclise sunması başarısı, Irak’taki siyasi çıkmazın da sona erdiği anlamına gelir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.