Irak’taki ABD birliklerine saldırıların daha da artması

  • 07 Ocak 2022
  • 225 kez görüntülendi.
Irak’taki ABD birliklerine saldırıların daha da artması

Miladi 2022 yılının başlamasıyla birlikte Irak’taki terörist ABD askerlerine yönelik saldırılar dikkat çekici şekilde artış kaydetti.

Son günlerde, Irak’ın batısındaki Ayn’el Esed üssü Iraklı gruplar tarafından hedef alındı. Çarşamba gecesi de, Ayn’el Esed üssüne beş füze fırlatıldı ve üsteki ABD C-Ram füzesavar sistemini harekete geçirdi. Füze saldırısından sadece birkaç saat sonra, üs ayrıca bir insansız hava aracı tarafından da hedef alındı. Irak’ın orta kesimindeki Babil vilayetinde ve güneydeki Semave vilayetinde birer ABD konvoyu daha saldırıya uğradı. Qasim el-Cebbarin olarak bilinen grup, yaptığı açıklamada saldırıların çoğunun sorumluluğunu resmen üstlendiğini bildirdi.

Bu saldırılar aslında daha çok hükümet ile Irak halkı arasındaki uçurumu gösteriyor. Birçok Iraklı, Irak’taki terörist ABD güçlerinin varlığının yalnızca Irak’ın güvenliğine fayda sağlamakla kalmayıp aynı zamanda Ebu Mehdi el-Mühendis’in şehid edilmesi gibi Irak’ın egemenliğini ve bağımsızlığını ihlal ettiğine inandıkları için ABD birliklerinin ülkeden tamamen çekilmesi çağrısında bulunuyor. Zira, Irak Gönüllü Güçler Hareketi olarak bilinen Haşdi Şabi Kurumu’nun başkan yardımcısı Bağdat havalimanı yakınında ABD terörist güçlerince hava saldırısında şehit olmuştu. Bu cinayetin ardından Irak halkı ve siyasileri, Amerikan terör güçlerinin derhal Irak’tan çekilmesini gündeme getirdiler ve Irak meclisinde de bu yönde tasarı onaylanarak geçti.

Fakat, Irak hükümetinin Irak halkının hakları talebine cevaben yaptığı şey, ABD ordusunun niteliğini Irak’ta “muharebe”den “danışma”ya çevirmek oldu. Bağdat ve Washington hükümetleri arasındaki Temmuz 2021 anlaşmasına göre, ABD birlikleri geçen yılın sonunda (2021) Irak’tan ayrılacaktı ve yalnızca  Irak birliklerini eğitmek için bir dizi danışman ülkede kalacaktı.

Irak başbakanı Mustafa el-Kazımi de dahil olmak üzere Iraklı yetkililer geçen yılın sonlarında ABD muharebe birliklerinin geri çekildiğini açıklasa da, çok sayıda rapor 2.400 ABD askerinin sözde ”danışman” olarak Irak’ta kaldığını gösteriyor. 2021’in sonundan önce ABD’deki Irak askerlerinin sayısı için kesin bir rakam yok, ancak Irak güvenlik uzmanı Tarıq el-Rubaye, “Bilinmeyen üslerde konuşlanan Amerikan askerlerinin sayısı 5.000” dedi. Bu durumda, ABD birliklerinin yarısı hala Irak’ta olacaktı. Bu, halkla Irak hükümeti arasındaki sürtüşmede önemli bir faktör haline geldi.

Diğer bir konu da Irak direniş gruplarının, ülkede ABD güçleri varsa, saldırganlar ve işgalcilerle yüzleşme haklarının olduğunu defalarca dile getirmeleridir. Bu nedenle, ABD birliklerine yönelik tekrarlanan saldırılar, Irak direniş grupları tarafından daha önce verilen bir uyarının yerine getirilmesinden başka bir şey değildir.

Bu saldırılar, Iraklı gruplar ile ABD ordusu arasındaki çatışmanın yeni yılda da devam edeceğini ve eskisinden daha da büyük olabileceğini gösteriyor. Aslında bu, Irak hükümeti ve Washington hükümeti tarafından Irak Parlamentosu’nun 5 Ocak 2020 tarihli kararının eksik uygulanmasının sonucudur. Kararnameye göre, tüm yabancı birliklerin Irak’ı terk etmesi gerekiyor ve bu güçlerin danışman olarak kalmasına da aslında izin verilmedi.

Sonuç olarak, ABD birlikleri batı, orta ve güney Irak’ta hedef alınmış olsa da, saldırıların odak noktasının çoğu, ABD ordusunun Ayn’el Esed’de konuşlandığı üstür. Iraklı grupların ABD terör güçlerinin varlığına yönelik saldırılarına ABD’nin daha ne kadar dayanacağını ise zaman gösterecek. Zira, Afganistan’da olduğu ABD’nin saldırılar karşısında her an çekilmesini açıklaması da uzak bir ihtimal değildir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.