İran: ABD, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin en büyük ihlalcısı

  • 24 Kasım 2018
  • 1.361 kez görüntülendi.
İran: ABD, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin en büyük ihlalcısı

İran İslam Cumhuriyeti tarafından yayınlanan bildiride ABD’nin Uluslararası Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’yla ilgili İran’a yaptığı suçlamasının gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

Lahey’de düzenlenen Kimyasal Silahlar Sözleşmesini Gözden Geçirme Konferansı’nda İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Daimi Temsilcisi Rıza Necefi tarafından okunan bildiride, “ABD’nin mevcut hükümetinin aslısız olarak öne sürdüğü yeni iddialarından şaşırmadık, fakat bunları kesinlikle reddediyoruz.” ifadesine yer verildi.

“BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan ABD, Saddam Hüseyin rejiminin İran’a dayattığı savaş sırasında bu rejimin sivillere karşı yaptğı kimyasal silahla saldırısına göz yummuştu. Oysa ki ABD ile müttefikleri Saddam rejimin en büyük kimyasal silahın temel ham madde tedarikçisiydi.Kimyasal silah saldırı sonucu şehit düşen on binlerce İranlının sorumlusu Amerika Birleşik Devletleri’dir.” denildi.

Batı Asya’daki ABD’nin sadık müttefiki İsrail’in de bu ülkenin yardımı ile kendi kimyasal silahlarını geliştirdiği kaydedilen bildiride, Amerika’nın Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerinin aksine, Vietnam ve komşu ülkelerde bıraktığı kimyasal silahlardan bahsetmeyen bir ülke olduğu işaret edildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin kimyasal silah rezervlerini henüz tahrip etmemiş olan Sözleşme’nin tek üyesi olduğu ifade edilen bildiride, “Dünya, Amerika’nın Irak’ın kitle imha silahları hakkındaki tarihi yalanlarını unutmadı.” vurgulandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.