İran: ABD savaş uçaklarının İran yolcu uçağını taciz etmesi uluslararası kanunların açıkça çiğnenmesidir

  • 27 Temmuz 2020
  • 1.342 kez görüntülendi.
İran: ABD savaş uçaklarının İran yolcu uçağını taciz etmesi uluslararası kanunların açıkça çiğnenmesidir

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu başkanı, Amerikan savaş uçaklarının İran yolcu uçağına yönelik terörist girişimini kınarken, “ABD’nin bu taciz girişimi uluslararası havacılık yasalarının açık bir ihlalidir” dedi.

Mücteba Zulnuri, İran’ın sözkonusu hadiseyi uluslararası alanda takip edeceğini belirterek, Amerika’nın son derece gelişmiş radarlara sahip olduğunu iddia ettiğini ama yolcu uçağı ile savaş uçağını ayırt edemediği gibi gülünç bir savunmada bulunduğunu söyledi.

İranlı yetkili, Uluslararası Havacılık Örgütü’nde İran’ın ABD aleyhinde girişimlerini sürdüreceğini belirterek bunun çok açık bir şekilde Amerika tarafından  canice bir girişim olduğunu  söyledi.

Bu arada Tahran Üniversitesi Uluslararası Hukuk bölümü Öğretim Görevlisi Yusuf Mevlayi’ye göre, ‘İran, Amerikan savaş uçaklarının Mahan Havayolları’na ait yolcu uçağını taciz ettiği için Uluslararası Adalet Divanı nezdinde dava açabilir.’

İRNA’ya konuşan Mevlayi, iki Amerikan savaş uçağının İran yolcu uçağına Şam semalarında tacizde bulunduğuna değinerek, ‘Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün de onun içinden doğduğu Şikago Konvansiyonu’na üye tüm ülkeler, sivil uçakların uçuş güvenliğini sağlamakla görevlidir. Anılan konvansiyonlara göre ülkeler, uçuşların güvenliğini ihlal etme hakkına sahip olmamakla birlikte uçuş güvenliğini temin etmekle yükümlüdür’ diye konuştu.

Twitter hesabından İngilizce bir mesaj yayınlayan İran dışişleri bakanı Zarif de, ‘’ ABD yasa dışı bir şekilde bir diğer ülkeyi işgal ediyor ve daha sonra planlı bir şekilde uçan sivil bir uçağı taciz ederek yolcularını tehlikeye atıyor’ cümlesine yer verdi.

İran Sivil Havacılık Kurumu, 23 Temmuz gecesi 2 Amerikan savaş uçağının Suriye toprakları üzerinde Mahan Air yolcu uçağını taciz etmelerinden dolayı Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) şikayette bulunarak konunun acilen incelenmesini istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.