İran: Amerika ile diğer hususlarda müzakere etmeyeceğiz

  • 18 Ocak 2016
  • 887 kez görüntülendi.
İran: Amerika ile diğer hususlarda müzakere etmeyeceğiz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin dış politikasında görünen gerçeklere esas olarak İran İslam Cumhuriyeti, ABD ile diğer hususlarda müzakere etmeyeceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cabir Ensari bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuşmasının başında Kapsamlı Orak Eylem Planı’nın hayata geçmesinden dolayı tebriklerini dire getiren Ensari, bu bağlamda başta dünyada olmak üzere batı Asya’da barış ve istikrarın yerleşmesini diledi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın icrasında İran Dışişleri Bakanlığı’nın ikili görüşmelere ihtiyaç duyup duymadığı sorusuna Cabir Ensari, KOEP’in icrasında meydana gelen herhangi bir meselede gerek kılındığı takdirde istişareler ve görüşmeler gerçekleşebileceğini dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın yükümlülüklerinin icrası gelecekte etkili olabileceği bağlamında ABD ve KOEP’ya ortak olan diğer ülkeler tarafından yerine getirilip getirilmeyeceğinin İran tarafından dikkatle izleneceğini belirterek, ABD’nin dış politikasında görünen geçeklere esas olarak İran İslam Cumhuriyeti, ABD ile diğer hususlarda müzakere etmeyeceğini söyledi.

İranlı ve Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmasıyla ilgili soruya da Ensari, göz altında olan kişilerin takası konusu nükleer müzakerelerinin palelinde devam ettiğini ve sonucu ise kamuoyuyla paylaşıldığının cevabını verdi.

Ensari, bu konuda başta insani boyutlar olmak üzere İran İslam Cumhuriyeti’nin vatandaşlarına getirilen kısıtlamar ön plana çıktığını konuşmasına ekledi.

Amerika ve İran arasında 35 yıla aşıkn devam eden davanın sonuçlanmasına ilişkin sorusuna Cabir Ensari, değeri 400 milyon dolar ve kazanılan tazminat ise 1 milyar 300 milyon olan bu davanın kazanılması İran İslam Cumhuriyeti’nin eşsiz başarılarından olduğuna dikkat çekti.

ABD’nin yeni İran yaptırımları sorusuna da Ensari, ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılmasının hemen ardından balistik füze yaptırımı getirmesini eleştirerek, ABD’nin sattığı silahların Filistinli ve Yemenlilere karşı kullanıldığına dikkat çekip yaptırımların hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ensari, “ABD’nin İran’ın balistik füze programına uyguladığı yaptırımların hiçbir hukuki veya etik meşruiyeti yok. ABD her yıl bölgedeki ülkelerde on milyarlarca dolarlık silah satıyor. Bu silahlar Filistinli, Lübnanlı ve son zamanlarda Yemenlilere yönelik savaş suçlarında kullanılıyor” dedi.

Ensari, “Bize zarar vermeye yönelik bu tür propaganda gösterileri ve tedbirlerine hukuka uygun füze programımızı daha da geliştirmeye ve savunma imkanları ile ulusal güvenliğimizi artırmaya devam ederek cevap vereceğiz” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.