İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi: Snapback mekanizması devreye sokulursa, nükleer anlaşma biter

  • 24 Aralık 2019
  • 2.177 kez görüntülendi.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi: Snapback mekanizması devreye sokulursa, nükleer anlaşma biter

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı, nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarını, Snapback mekanizmasını devreye sokma çabaları konusunda sert şekilde uyardı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi bugün Erak’ta Hondap Ağır Su Reaktörü’nün ikinci devre sisteminin faaliyete başlama töreninde yaptığı konuşmada, Avrupa’nın Snapback mekanizmasına doğru hareket etmesinin onların istek ve niyetlerine aykırı olduğunu belirterek, bu mekanizmanın aktifleştirilmesi halinde nükleer anlaşmadan geriye bir şey kalmayacağını vurguladı.

Salihi bugün Hondab Ağır Su Araştırma Reaktörü Sitesi’nde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, İslam İnkılabı Rehberi’nin fetvası uyarınca nükleer silahın yapım, kullanım ve tutulmasının haram olduğunu hatırlatarak, İran’ın Hondab Ağır Su Reaktörü’nü nükleer anlaşma uyarınca yeniden tasarlayıp, modernize etme çalışmalarına başladığına dikkat çekti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Yeni Genel Müdürü Rafuel Grossi’nin bu göreve seçilmesine de değinen Salihi, Grossi’nin kendisinin söylediğine göre başka ülkelerinin baskı ve nüfuzu altına girmeyeceğini ifade ederek, İran’ın Ajans’ın sorularını 3-4 ay önce yanıtladığını vurguladı.

Salihi, İran’ın Ajans ile ek protokol, denetim anlaşması ve nükleer anlaşma çerçevesinde işbirliği yaptığını, bu çerçeve haricinde hiçbir yükümlülükleri olmadığını ifade etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.