İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye Dışişleri Bakanını Kabul Etti

  • 08 Şubat 2018
  • 927 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye Dışişleri Bakanını Kabul Etti

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, komşular özellikle Türkiye ile dostane ve kardeşçe ilişkilerin geliştirilmesinin İran’ın dış politika ve bölgesel politikalarında önemli bir ilke olduğunu belirterek, Tahran-Ankara ilişkilerinin gelişmesi, güçlendirilmesi yönünde daha çok çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu kabul eden Ruhani, iki ülke üst düzey yetkililerinin ikili, bölgesel ve uluslararası konulardaki istişarelerinin iki ülke menfaatleri doğrultusunda olduğunu belirterek, ‘’Bugün iki devletin iradesi, dost ve kardeş ülkeler olan İran ve Türkiye ilişkilerinin daha çok geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönündedir’’ dedi.

İki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hedefi için çalışılması gerektiğini vurgulayan Ruhani, bunun gerçekleşmesi için bankacılık ilişkilerinin gelişmesi, milli para ile ticaretin ve varılan anlaşmaların uygulanması hususlarının önem taşıdığını söyledi.

İran’ın enerji alanında Türkiye ile ilişkisini geliştirmeye hazır olduğunu ifade eden Ruhani, Türk yatırımcıları İran’ın petrol ve gaz projelerinde görmek istediklerini söyledi.

Kudüs ile ilgili İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler zirvesinin önemine değinen Ruhani, düşmanların komploları karşısında çabaların devam etmesi gereğini vurguladı.

İran, Rusya ve Türkiye’nin üçlü ilişkilerinin bölgesel ilişkilerde etkili ve önemli olduğunu ifade eden Ruhani, mevcut şartlarda Suriye krizinin çözümü için daha çok istişare ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Terörizmle mücadele ve bölgedeki ayrılıkçı hareketlerin önlenmesine vurgu yapan Ruhani, ‘’Maalesef bugün bölgede bazıları coğrafi sınırları değiştirmek istiyorlar ve Kuzey Irak’tan sonra Kuzey Suriye’de komplo düzenlemekteler’’ dedi.

Ruhani,’’Bize göre Suriye’nin geleceğinde birliği korunmalı ve terörizm o ülkede ortadan kalkmalıdır. Suriye’deki istikrar sağlandığında bölge ülkeleri kendilerini güvende hissedecekler ve bu yönse İran-Türkiye ve Rusya işbirliği önemlidir’’ dedi.

İran’ın bölgesel sorunlar ve kaygıların çözümü için Türkiye ile işbirliğini arttırmaya hazır olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’’’Biz insani ve dini açıdan bölgede dökülen kanın durdurulması için tüm çabamızı harcamalıyız’’ dedi.

Ruhani, terörizmle mücadele ve bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasının önemine değinerek, ‘’Ülkelerin bağımsızlığının sağlanması ve coğrafi sınırların değişmemesi bölgede istikrara katkı sağlayacaktır ve bir öyle davranmalıyız ki hiçbir ülke komşuları tarafından kendini tehlikede görmesin’’ dedi.

Amerika ve Siyonist rejimin hiçbir zaman bölge sorunlarının bitmesini istemediklerini ifade eden Ruhani, İran ve Türkiye’nin bölgesel konular özellikle Suriye meselesinin çözümünde daha çok çaba ve işbirliğine vurgu yaptı.

Çavuşoğlu da iki ülke ilişkilerinin olumlu olduğunu, ekonomik ve bankacılık ilişkilerin gelişmesine vurgu yaparak, istişarelerle ilişkilerin güçlenmesi, gelişmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.

İki ülkenin bölgesel ve uluslararası ilişkilerinin önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, İstanbul’da İran’ın desteği ile düzenlenen İİT toplantısının iyi sonuçları olduğunu ve bölge aleyhindeki komploların akim kalmasını sağladığını söyledi.

Amerika’nın bölgedeki komplolarının hedeflerinden birinin İran ve Türkiye arasındaki dostane ilişkilere olumsuz etki etmek olduğunu belirten Çavuşoğlu, ‘’Bunun karşısında güçlü bir şekilde bölgesel sorunların özellikle Suriye meselesinin çözümü için işbirliğimize devam etmeliyiz’’ dedi.

‘’Bize göre bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünü hedef alan komplolar karşısında durmalıyız’’ diyen Çavuşoğlu, ‘’Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği operasyon geçici ve sadece bölgedeki teröristler aleyhinedir ve bizim hiçbir zaman Suriye toprağında gözümüz olmamıştır’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.