İran Cumhurbaşkanı Ruhani: İran açısından Ambargo şartlarında İran ile müzakerenin anlamı yoktur

  • 12 Eylül 2019
  • 757 kez görüntülendi.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani: İran açısından Ambargo şartlarında İran ile müzakerenin anlamı yoktur

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) çıkmakla taahhütlerini yerine getirmekten imtina ettiğini belirterek, ‘’İran devleti, milleti ve meclisi açısından ambargoların olduğu dönemde Amerika ile müzakerenin anlamı yoktur. ‘’ dedi.

Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Avrupa ile varılan anlaşmalar nihaileşirse KOEP çerçevesindeki taahhütlerimize dönmeye hazırız ve İran ile 5+1 toplantısı da sadece ambargoların kalktığı zaman mümkün olabilir.” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanının çabalarına teşekkür eden Ruhani, İran’ın KOEP çerçevesinde taahhütlerini azalttığı 3. Adımına işaretle, ‘’İran’ın 3. Adımı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetimindedir ve aynı anda bu adımdan geri dönme imkanı vardır. ‘’ dedi.
KOEP’in güçlenmesi ve Fars Körfezi ile Umman Denizi dahil serbest sularda güvenliğin sağlanmasını İran’ın önemli iki hedefi olduğunu belirten Ruhani, bunun tüm dünyanın yararına olduğunu kaydetti.
Ruhani, KOEP’in herkes için İran’ın gelişen ekonomisinde ortaklık ve yatırım için büyük fırsat olduğunu belirterek, AB’nin özellikle Fransa’nın KOEP’in korunması yönünde rolünü ifa etmesi gerektiğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı da görüşmede Amerikan yetkililerle yaptıkları öneri çerçevesinde müzakerelerine değinerek, ülkesinin bu husustaki çabalarına devam ettiğini söyledi.
İki ülke Cumhurbaşkanları istişarelere devam etme kararı aldılar.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.