Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı’nın BaÄŸdat’taki görüşmeleri

  • 29 AÄŸustos 2021
  • 1.779 kez görüntülendi.
Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı’nın BaÄŸdat’taki görüşmeleri

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Irak’a destek amacıyla düzenlenen bölgesel toplantının marjında bazı Irak yetkilileri ve bölge ülkeleri liderleriyle görüştü.

Bu bağlamda İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya geldi. Görüşmede İran ve Türkiye bakanları, ikili ilişkiler, Irak gelişmeleri ve bölgesel konularını masaya yatırdılar.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Emirabdullahiyan, Irak CumhurbaÅŸkanı Berhem Salih ve BaÅŸbakanı Mustafa el Kazımi ile biraraya geldi. Ayrı ayrı gerçekleÅŸen bu görüşmelerde, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı, Irak’ın bağımsızlığı ve egemenliÄŸinin korunmasına ve Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nin bu baÄŸlamdaki desteÄŸine vurgu yaptı. Görüşmelerde siyasi, ekonomik ve bölgesel iÅŸbirliÄŸine vurgu yapıldı.

Emirabullahiyan BaÄŸdat’ta ayrıca BAE BaÅŸbakanı Muhammed Bin RaÅŸid ile yaptığı görüşmede, ikili komÅŸular arasında iÅŸbirliÄŸi ve iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesine vurgu yaptı.

DışiÅŸleri Bakanı’nın baÅŸka bir ziyareti ise Irak Parlamento BaÅŸkanı Muhammed el Halbusi ile oldu. Görüşmede Irak’ta düzenlenecek erken seçimlerin Tahran tarafından desteklendiÄŸini ifade edildi.

Bakan Emirabdullahiyan Kuveytli mevkidaşı Ahmed Naser Muhammed Sabah ile de biraraya gelerek, ikili ilişkilerin aktif hale getirilmesi ve önceki anlaşmaların hayata geçirilmesi zaruretinin altını çizdi.

Görüşmede iki ülkenin muhtelif siyasi ve ekonomik iliÅŸkileri gözden geçirildi, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nin ikili iÅŸbirliÄŸinde açılım için tam hazır olduÄŸu vurgulandı.

Emirabdullahiyan görüşmede, komşular ve bölge ülkeleri arasında işbirliğinin öneminin altını çizdi.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Emirabdullahiyan dün BaÄŸdat Zirvesi’nde yaptığı konuÅŸmada da, yeni Irak’ın imar ve kalkınmaya ihtiyaç duyduÄŸuna iÅŸaretle, bölgesel münasebetlerinin iyileÅŸmesi gerektiÄŸini belirtti.

Bölge ülkelerinin katılımıyla düzenlenen bu toplantının Irak’ın bölge ülkeleri arasında iÅŸbirliÄŸi zemini oluÅŸturma noktasında çabalarını yansıttığına dikkat çeken Emir Abdullahiyan, bu tür toplantıların ışığında kalkınmış, geliÅŸmiÅŸ ve özgür bir bölgeye ulaÅŸabileceklerini temenni etti.

DışiÅŸleri Bakanı sözlerinin devamında Ä°ran’ın Ä°ran’ın ikili ve bölgesel iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmek için hazır olduÄŸuna dikkat çekerek, Ä°ran Ä°slam Cumhuriyeti’nin yabancı askeri güçlerin çekilmesi ve erken seçimlerin düzenlenmesi dahil Irak’ın iç iÅŸleriyle ilgili alanlarda alınan kararlar hakkında Irak milleti ve devletini desteklediÄŸini kaydetti.

Dışişleri Bakanı konuşmasında, bölge ülkelerinin katılımıyla sürdürülebilir bölgesel güvenliğin sağlanmasına bugün her zamankinden ziyade ihtiyaç duyduklarını, bunun için ekonomik kaynakların ayrılmasının şart olduğunu vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.