İran dışişleri bakanlığından Suudi rejiminin İran karşıtı tutumuna tepki

  • 12 Mart 2018
  • 1.062 kez görüntülendi.
İran dışişleri bakanlığından Suudi rejiminin İran karşıtı tutumuna tepki

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, Suudi rejiminin İran karşıtı tutumuna tepki göstererek, ‘Bu davranış ve tutum Suudi rejiminin bölgedeki başarısızlıklarının bir göstergesidir’ dedi.

Kasımi, El’Alem tv. kanalına verdiği demeçte, Arabistan’ın Yemen’de bir bataklığa saplandığını ve Yemen halkının, ülkelerinin muhasara altında olması ve saldırılara rağmen  Suudi rejiminin hedeflerine ulaşmasını engellediğini ve bundan dolayı Suudi rejiminin İran karşı bir tutum içine girdiğini söyledi.

Kasımi, İran’ın Yemen’e hiç bir silah göndermediğini ve bu ülkenin silah depolarının eski Sovyetler Birliği’nin gönderdiği silahlarla dolu olduğunu  ve Yemenlilerin eski Sovyetler’den aldıkları silahları düşmanlarına karşı kullandıklarını söyledi.

Kasımi, İran olarak Yemen’de buhranın ancak siyasi yolla hallolacağına inandıklarını belirterek, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’e yönelik saldırıda önemli rolünün olduğunu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin  BAE’nin bu rolünü dikkate alması gerektiğini söyledi.

İranlı yetkili, açıklamasının bir diğer yerinde Irak’ta yaşanan gelişmelere de temasla, Irak’ta IŞİD’in yenilgisinden sonra Mayıs ayında yapılacak  parlamento seçimleriyle bu ülkenin  yeni  bir döneme gireceğini söyledi.

İran ve Irak arasında başta petrol ve gaz olmak üzere bir çok konuda işbirliğinin olduğunu belirterek Irak’ın İran için önemli olduğunu ve Irak’ın toprak bütünlüğü ve hakimiyetinin korunmasının kaçınılmaz bir zaruret olduğunu söyledi.

Kasımi, İran ve ABD ilişkilerine de temasla, Amerika’nın İslam ülkelerini kendi içlerinde sorunlarla boğuşturduğu ve onları birbiriyle çatıştırdığını söyledi.

İran dışişleri bakanı Zarif de, İslam ülkelerinin tutumlarının ABD başkanı Trump’ın Kudüs’ü terör rejimi İsrail’in başkenti ilan etmesine ortam hazırladığını söylemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.