İran Dışişleri Sözcüsü: ABD ile doğrudan müzakere planımız yok

  • 02 Ekim 2023
  • 57 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Sözcüsü: ABD ile doğrudan müzakere planımız yok

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani düzenlediği basın toplantısında, “ABD ile doğrudan müzakere planımız yok” açıklamasında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması konusunda ortaya koyduğu planına ilişkin bir soruya, “Umman Sultanı’nın girişimi de dahil olmak üzere bazı dost ülkelerin önerdiği girişim ve planlar yeni bir anlaşma ve yeni bir plan değil. Daha ziyade nükleer anlaşma taraflarının görüşlerini yakınlaştırmaya ve tüm tarafları anlaşmaya geri döndürmesi için pratik  bir girişimdir” yanıtını verdi.

Kenani, “Birçok kez belirttiğimiz gibi, Umman dahil dost ülkelerin tüm tarafların anlaşmaya dönmesine yardımcı olma çabalarını ve girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Kenani, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zangzor Koridoru’na ilişkin İran’dan olumlu sinyaller gönderildiği yönündeki son açıklamalarına ilişkin olarak, “Ulaşım yollarının bölgedeki tüm ülkelerin çıkarlarını güvence altına alacak şekilde geliştirilmesine katılıyor ancak aynı zamanda uluslararası sınırların değişmesine ve bölgede jeopolitik değişiklikler yaratılmasına da karşı oluğumuzu beyan ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Kenani, İran ile Irak arasındaki güvenlik anlaşmasının uygulanması ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Aracı’nin Tahran ziyaretine ilişkin olarak, “Değerlendirmelerimize göre bu anlaşmanın bir kısmı hayata geçirildi, bir kısmı da duruyor” dedi.

ABD ile müzakere konusunda Kenani, “ABD ile doğrudan müzakerelerimiz olmadı ve doğrudan müzakere planımız da yok” diye kaydetti.

Azerbaycanlı bir heyetin yakın gelecekte İran’a yapacağı ziyarete ilişkin yayınlanan haberlerle ilgili olarak Kenani, “İki ülkenin heyetler arası görüşmeleri çerçevesinde Azerbaycanlı yetkililerin Tahran’a ziyareti planlanıyor ancak kesin tarihini bilmiyorum” ifadesini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.